När ska man plantera Iris rhizomer

Iris av alla sorter är elegant och en njutning att växa. Jämfört med andra sorter, är de enkla att vårda och sprida år efter år. Lucky trädgårdsmästare kommer svära att en iris "slängt i smutsen" kommer trivas oavsett vad, men för amatörer eller olyckligt en liten grad av planering är nödvändigt för att få dina blommor en bra start.

Inte begrava glödlampan

Rotstocken av iris, enligt Brenda Hyde av gamla är hederliga lever, inte att vara begravda under jord som andra bulbed växter. Glödlampan av en iris är planterad rätt på ytan av marken, och behöver tillgång till solljus. Rötter växer nedifrån och hälften av lampan; blad och blommor växa från den övre halvan. Timing, sedan, blir en viktig faktor när plantering Iris. En utsatt lampa är utsatta både frost och extrem värme, tvingar trädgårdsmästare att plantera Iris på hösten eller våren.

Överväga ditt lokala väder

Om du planterar din Iris på hösten eller våren kommer att bero delvis på din plats. Iris är härdiga växter som klarar trivas i en mängd olika klimat; men när de har börjat behöver gott om tid att ställa rötter från glödlampan djupt i marken. Tänk på ditt lokala vädermönster som du bestämmer när du ska plantera blommor. Som en allmän riktlinje för hösten plantering rekommenderar Holly Anderson Isanti County nyheter att du "plantera [Iris] inte mycket förbi Labor Day så de har gott om tid att växa nya rötter."

Kallare klimat anläggning under våren

Kallare klimat, troligare våren plantering blir bäst för din iris trädgård. C och T Iris lapp, en Colorado-baserad plantskola, påstår att "Iris behöver [vara] planteras i slutet av juli (10 augusti senast), att få optimal rotutveckling innan en hård frost." Om plantering på hösten eller våren, är det grundläggande målet att tillåta din Iris skapa rötter innan vintern.

Anläggningen vid rätt tidpunkt för stor Iris

Rätt tid kommer att ge din Iris precis tillräckligt med tid för att klara sig för kyla. Du kan inte få mycket av din Iris det första året, men när följande vårrullar runt du kommer bli förvånad över hur de trivs. De kräver inte gödselmedel, inte heller är de specifika för särskilda ljus krav. Som trädgårdsmästare, allt du behöver göra är få dem började och sedan njuta av sina vackra blommor.