När ska man börja trädgård frön Under ljus i zon 5

Start frön inomhus under ljus är ett bra sätt att spara pengar, växa ett bredare utbud av växter och få ett försprång på trädgårdssäsongen. Växter startade inomhus och ordentligt härdat off kommer blommor eller producera grönsaker snabbare än de som startat i marken. Härdning av är processen för att hjälpa växter justera till nya odlingsförhållanden. Trädgårdsmästare i U.S. avdelning av jordbruket härdighet zon 5 kommer att vilja börja cirka 12 veckor innan sista frost i deras område, som normalt är runt 15 maj.

10 till 12 veckor

Frön som tar längre tid att gro, eller växa, är de bästa att starta under ljus 10 till 12 veckor före sista frost för ditt område. För trädgårdsmästare i USDA härdighet zon 5 är denna period mellan 26 februari och 12 mars. Innan frön, vara säker på att ha din växa ljus ställa in, ren din säd utgångsmaterial, märkning material redo. Också blanda och fukta jorden. Frön för att beså under denna tidsram inkluderar blomkål, huvudsallat, kål, broccoli, lager, petunia och lobelia.

8 till 9 veckor

Den andra och tredje veckan i mars är åtta till nio vecka tidsramen för sådd frön inomhus under ljus för trädgårdsmästare i USDA härdighet zon 5. Så fröer av verbena, ageratum, lejongapsgen, columbine, alyssum, salvia, dahlia, celosia och scabiosa från och med mars 1800. Frön för att beså den 26 mars, som är åtta veckor före den senaste vårfrost, omfattar årliga aster, dianthus, vinca, statice och målade tungan (Salpiglossis). Som fröet börjar säsongens gång, Tänk på mängden rum tillgängligt för odling av växter. Plantera ett frö per pott kommer att eliminera behovet av att separera unga plantor senare.

6 till 7 veckor

De första två veckorna i April markerar sex till sju vecka fröet börjar tidsram. Den 2 april och 9 April är de två datum. Det är frestande att flytta plantor började under lampor utomhus, eller ens direkt fröet, under denna tid, men Undvik denna frestelse. Det finns fortfarande en chans att frost i USDA härdighet zon 5 och det innebär oskyddade, anbud plantor kommer att lida skada eller dö om en oväntad frost inträffar. Så fröer av tomater, paprika, aubergine, årliga phlox, nicotiana, zinnia, ringblomma, four-o'clock, globe amaranth, cleome och kosmos inomhus under ljus veckan den 2 April. Så fröer av ringblomma, moss rose och någon av de frön du inte få sått under föregående vecka under vecka 9 April.

4 veckor

23 april är bara fyra veckor kvar till den sista frost 15 maj i USDA härdighet zon 5. Detta är den perfekta dagen för sådd utsäde av snabbt växande blommor och grönsaker, som gurka, squash, vattenmelon, cantaloupemelon, pumpa, basilika, sallat, ringblomma, samt frön av alla blommande ettåriga eller andra växter du inte får planteras tidigare under säsongen eller vill inte direkt sugga i trädgården. En årlig växt är en som växer, blommor, sätter frö och dör i en växtsäsong.