Nackdelarna med sporre beskärning

Nackdelarna med sporre beskärning

Sporre beskärning, en tuff metod används främst på vinrankor, kan vara ett effektivt sätt att uppmuntra slags tillväxt du vill. Även om metoden fungerar bra på vissa typer av vinstockar och andra växter, har det också flera nackdelar. Det kanske inte det mest effektiva sättet att maximera avkastningen eller uppmuntra hälsosam tillväxt, särskilt om du är ny på vinodlingen.

Beskärning typer

Vinrankor producerar endast frukt på år gamla trä så beskärning, som uppmuntrar ny tillväxt, ökar produktionen. Det hindrar också vinstockar från slösa energi på överskott tillväxt. Det finns två huvudsakliga metoder: sporra beskärning och sockerrör beskärning. Sporre beskärning beskriver en metod att skära bort alla förgreningar – för vinrankor dessa kallas käppar--från huvudstam av en växt, lämnar bara om en till fem knoppar på var och en. Dessa trimmade skott är eponymous "spurs". Detta radikalt förändrar utseendet på anläggningen men håller den hanterbar och kan uppmuntra mer fruktproduktion. Den annan huvudsakliga metoden av beskärning druvor vinstockar är sockerrör beskärning, som, som namnet antyder, innebär att hålla käppar på en längre längd.

Lägre avkastning

Med några sorter av druvor, även om inte alla, resulterar sporre beskärning i en lägre avkastning. Om stammen inte är särskilt givande vid basen av varje sockerrör, kommer ta bort resten inte att hjälpa. I områden med kalla vintrar lämnar sporre beskärning vinstockar öppen skada. Du bör Beskär på vintern, när vinstockar är vilande, men särskilt kallt väder kan döda några av spurs, lämna luckor på rankan.

Andra överväganden

Eftersom det innebär mer radikal beskärning än sockerrör beskärning, sporre beskärning kan vara lite hit och missa för de första två åren, som du lär dig den optimala tekniken för druvsort och klimat. Detta gäller särskilt om du är nybörjare. Om du inte odla druvor kommersiellt och de är lika mycket för dekoration som något annat, kan detta inte vara ett problem. Du kan hitta en hårt tuktade vinstockar är mindre estetiskt tilltalande än en får växa lite mer naturligt, emellertid.

Andra växter

Nackdelarna med sporre beskärning är tillämpliga på växter med undantag av vinrankor. Detta gäller särskilt behovet av expertis. Erfarna trädgårdsmästare använder ibland en liknande metod för att sporra beskärning för vissa fruktträd, men om du är osäker på vad du gör, är det bättre att väga tyngst måtta.