Medicinsk användning av rosmarin

Medicinsk användning av rosmarin

Rosmarin (Rosmarinus officinalis), en ursprunglig, Medelhavet är en ört som ofta används i matlagning och aromaterapi. Men har denna lilla buske också medicinska egenskaper.

Beskrivning

Rosmarin är en woody flerårig ört som har långa, nål-liknande blad och från maj till juli, blek blå blommor. Det är härdig i zon 9 och 10, men måste flyttas inomhus under vintern i andra zoner.

Historia

I gamla tider, rosmarin kallades örten minnesdag och bars som en krona att förbättra sitt minne. Till och med Shakespeare nämns det i Hamlet: "Det är rosmarin, det är för remembrance."

Traditionell medicin

Under många år har rosmarin använts som en sammandragande och desinfektionsmedel. Rosemary extraktet ingår också i kosmetika och har ryktet för att lindra skallighet.

Medicinsk användning idag

På grund av dess antimikrobiella egenskaper, rosmarin, i form av salva, hjälper till med reumatism, eksem och sår. Rosmarin te sägs att hjälpa till med matsmältning, fungerar som ett slemlösande och avvärja loppor och fästingar. Rosmarin är också bra med högt blodtryck och huvudvärk. Forskare har nyligen tittat in i dess antioxiderande egenskaper, samt dess effekter på cancerceller.

Varning

Stora mängder förtärda rosmarin kan orsaka magbesvär och även njurskador. Den har även misslyckade effekter, så gravida kvinnor bör undvika det i stora mängder.