Material som används för att bygga ett vatten väl

Material som används för att bygga ett vatten väl

Det finns två sätt att bygga ett vatten väl: borrning och grävning. En borrad väl vanligtvis går långt ner i marken och kranar i en underjordisk akvifer, medan en grävde väl kan vara bara 20 eller 30 fot djupt. Dessa kräver olika utrustning och materiel. Så länge din vattenförsörjning är ren och pålitlig, en grävde väl kan vara tillräcklig, och är billigare att bygga.

Utrustning för en grävde väl

En grävde väl kan grävas för hand, och detta är det traditionella sättet som många äldre brunnar har gjorts. Wells 100 år gammal används fortfarande i många delar av USA som grävde för hand och fodrad med stenar. De flesta människor använder idag en grävare för att gräva en brunn. Eftersom en traktorgrävare inte kan nå ner 20 fot i ett stora hål, görs detta vanligtvis i steg. Traktorgrävare gräver ett hål tillräckligt djupt för att passa sig in i, och sedan går ner till den nivån och gräver ett hål ännu djupare. När vatten nås, fylls större hålet i.

Material för en grävde väl

Medan äldre brunnar var fodrad med fieldstone, är idag de flesta brunnarna kantade med betong och kakel. En väl kakel är en cylinder av betong som är omkring 2 fot lång och 2 1/2 fot i diameter. Dessa plattor är staplade ovanpå varandra i väl hålet för att skapa en cylinder, och jorden är sedan återfyllt runt dem. Ovandelen av cylindern sticker ut från marken för att förhindra stående grundvatten från att komma in i brunnen. En cement cap monteras sedan ovanpå cylindern att hålla regnvatten, djur och smuts från att komma in i brunnen.

Utrustning för en borrad brunn

En stor lastbil monterade borrmaskin som kan borra ett hål borrar djupt i marken väl. Till skillnad från en grävde Tja, är en borrade väl endast ca 8 inches i diameter. En borrigg har separata sektioner av borr kopplade till varandra som hålet blir djupare. Borrade brunnar kan vara upp till 200 fot djupt.

Material för en borrad brunn

En stålhölje monteras i hålet skyddar en borrad bra från kollaps. Som borren själv tillverkas höljet i sektioner som de går in i hålet kopplas samman. Översta höljet sticker ut ca 4 fot ur marken, och är utrustade med ett stål tak som skyddar brunnen från föroreningar.