Mat för frukt & vegetabiliska växter

Mat för frukt & vegetabiliska växter

Även om du har planterat dina grönsaker i en säng fylld med färsk jord och kompost, behöver du fortfarande att befrukta under vegetationsperioden. Många grönsaker och frukt växter är tunga matare, vilket betyder att de tar upp en rejäl mängd näringsämnen som de växer. Utan utfodring, kan dina växter inte har tillräckligt med näringsämnen att blomma, ange frukt eller har den energi som behövs för att öka del av anläggningen du vill äta.

Gödselmedel komponenter

På din väska eller låda av gödselmedel är tre nummer. Först är procentuella andelen kväve, andra är fosfor och tredje är kalium. En kvalitet gödselmedel kommer också lista andra näringsämnen som järn, kalcium och magnesium. Anläggningar kräver mycket lite av dessa andra näringsämnen, men de är viktiga för sunda grödor.

Att välja rätt gödselmedlet

Ett gödselmedel med en något högre andel av kväve till de andra två siffrorna är bäst när du först sätta i dina grönsaker att ge dem ett lyft i leaf produktion. Fortsätta inte utfodring en hög-kvävegödsel dock eller dina växter kommer att hålla växer bladen och aldrig blomma. Även blad grödor som sallat och Mangold måste kopplas till ett balanserat gödselmedel (en med samma procentsatser på etiketten) efter den inledande utfodring. För andra grödor, efter den inledande utfodring, växla till ett gödselmedel med en liten kväve nummer och högre kalium och fosfor nummer. Om växer blåbär, måste de livsmedel avsedda för acid loving växter. Om du kan köpa endast en gödselmedel, välja ett balanserat eller en med flera små kväve.

Ekologiska utfodring alternativ

Om du vill gå organiskt, blanda i välruttnad gödsel före plantering din grödor att lägga till i kväve. En annan före plantering kväve alternativet är att odla en cover gröda av klöver över vintern. Klöver är medlem i familjen och, som andra baljväxter, kommer att öka kvävet i din jord. Under säsongen, mata dina växter med en kompost te eller köpa en balanserad organiska gödselmedel speciellt tillverkade för frukt och grönsaker.

När du ska mata

Ändra din jord med en högre kväve gödselmedel före plantering. Detta ökar växternas tillväxt när du först sätta i dina grödor. De flesta växter kommer gör bäst med en tillämpning av balanserat gödselmedel efter de har varit i marken under tre eller fyra veckor. Växter som blommar och bär frukt som tomater och gurkor, tillämpas en låg kvävegödsel när blommorna kommer och sedan en annan dos när frukterna börjar att utveckla. Läs din förpackningens etikett för att avgöra hur mycket att tillämpa. Inte över gödsla. Växten kan endast ta upp så många näringsämnen, så över gödsling kommer att slösa din tid och pengar och kan vara skadligt för växten.