Marktäckande växter för vägar

Valet av marktäckande växter för din trädgård eller gräsmatta vägar beror på effekten du vill ha bladen ha på området. Aromatiska örter som timjan och mynta släpp kraftfull, uppfriskande dofter som du och dina gäster gå igenom dem. Men om du föredrar rika blommiga dofter, kanske lågväxande växter som periwinkle och pachysandra bättre passar dina behov.

Prydnads timjan

Prydnads sorter av timjan, som krypande timjan och ullig timjan, är idealiska för foder högtrafikerade vägar. Mest prydnadsväxter timjan växer till upp till 3 inches i höjd och släpper en tilltalande, växtbaserade arom som du går igenom den. Bladen är vanligen en gråaktiga-grön färg och blom är en blek rosa eller lila färg. Prydnads timjan trivs i USDA härdighet zoner 5 till 9.

Mint

Andra aromatiska alternativ finns två sorters mynta, blå kattmynta och korsikansk mynta. Blå KATTMYNTA är snabbväxande och kräver massor av direkt solljus, även om det kommer att överleva i delvis skuggiga områden. Dess blom är en ljus lavendel färg och dess blad är en Silver-grå färg. Blå kattmynta blommar från maj till augusti. Korsikanska mint är en lågväxande lövfällande planta med små blad. Denna mint sort används oftast i produktionen av likör crème de menthe, och är ganska sval vid beröring. Det kan trivs i både sol och skugga; men plantera det i soliga platser kommer att kräva att du vattna den oftare. De flesta mint sorter trivs i USDA härdighet zoner 5 till 8.

Periwinkle

De två varianterna av snäcka används ofta som marktäckare är de brokiga och avslutande sorterna. Även om de är av samma familj, ser de helt annorlunda från varandra. Brokiga periwinkle bladverk är ljus grön och vit, och dess blom är lila blå. Avslutande snäckas bladverk är en djup, mörk grön och dess blom är en lättare, mer lavendel skugga av lila som är mer väldoftande än sin kusin. Brokiga periwinkle behöver bara partiell sol, men avslutande snäcka kräver fullt solljus att frodas. Periwinkle trivs i USDA härdighet zoner 4 till 9.

Pachysandra

Japanska pachysandra är den sort som vanligen används som marktäckare, men någon sort kommer att göra. Låg växande och ganska motståndskraftig, pachysandra kommer växa i nästan alla jord- och klimatförhållandena. Dess bladverk utvecklas från medium grön till mörkt grönt som den mognar och dess blom är en krämig vit färg. Även om det händer ganska sällan, kan japanska pachysandra ibland bära små vita frukter, som inte är ätliga.