Marina växter i den pelagiska zonen

Den pelagiska zonen i havet är en av de största områdena på vatten. Denna zon avser någon kropp marina vatten inte riktigt nära havsbotten och vanligtvis omfattar det öppna hav; namnet betyder även "öppna hav." Den pelagiska zonen inte bara innehåller ett mycket brett utbud av fisk och havslevande däggdjur som valar, men också ett brett utbud av Marina växter. Växter trivs i vad som kallas den epipelagic zonen, ett område som kan bli penetrerad av ytan solljuset.

Växtplankton

Växtplankton är mycket grundläggande organismer som kan bestå av endast ett fåtal celler (encelliga växtplankton kallas kiselalger). Dessa små växter drift av tusentals eller till och med miljoner, bar längs av strömmarna i enorma moln. De matas på av små fiskar och kräftdjur och ger en av de mest grundläggande delarna av oceanic livsmedelskedjan. Ibland större fisk foder av plankton svärmar, också, som valhajar eller Mantor, som stupar ner i plankton molnen med öppna munnar.

Dinoflagellater

Dinoflagellater är mikroskopiska alger som består av en cell och simma längs med muskulös svansar kallas flageller, därav deras namn. Dessa celler kan vara giftiga i svärmar och ansvarar för isolerade fläckar av röd, grumligt vatten kallas "red tides." Skaldjur är ofta oätliga efter bor i områden med ett stort antal av dinoflagellater.

Kelp

Tång och andra alger är stora, flytande växter som drift i strömmarna, oftast rätt ovanpå vatten ytan eller höger under den. Kelp sängar kan vara enorma och ge en fristad för många arter av fisk och plankton. Ett enda hårstrå kelp kan växa till över hundra fot i längd och skapa bländande undervattens skogar längs kuster.