Lila Bush vård & plantering

Lila bush (Syringa vulgaris) är en gemensam trädgård buske kännetecknas av doftande blommor som kan vara lila, lavendel eller vitt beroende på sorten. Buske kan växa till att bli uppemot 8 fot lång i idealiska odlingsförhållanden. Lila bush är ganska lågt underhåll och kommer att blomstra om dess grundläggande vård krav.

Plantering

Gräva ett hål dubbelt så djupa och dubbelt så bred som Rotknölen av lila buske, lossa upp jorden med en spade att tillåta rötter att sprida ut genom marken. Blanda komposten med marken för att öka dränering. Mätta rötterna till lila med vatten innan plantering, och sedan placera i hålet, täck med jord och vatten djupt. Gödsla efter plantering, och sedan återigen månatliga tills i slutet av den växande säsong.

Vård

Lila bush är lämplig för USDA zoner tre till sju, växer bäst i fullt solljus. Busken är toleranta mot en rad olika villkor, inklusive fattiga, alkaliska jordar, vind och torka. Beskär regelbundet för att hålla växten ser snyggt och prydligt. Växter som inte är beskäras årligen tenderar att bli högställd och scraggly. Beskära omkring en tredjedel av anläggningens största stjälkarna direkt efter blomning att minska risken att skära nya blomknoppar.

Sjukdom

Mjöldagg, en svampsjukdom som orsakar flammigt, pudrig fläckar på bladen och förstör blommor, kan bli ett problem för lila växter. Förhindra mjöldagg genom avstånd växter förutom en annan och ge en plats med tillräcklig solljus och luft cirkulation. Ta bort sjuka blad från infekterade plantor och förstöra tillsammans med tappad löv och skräp. Undvika vattning från overhead, eftersom våta löv är mer benägna att fånga en mängd sjukdomar, inklusive bakteriell mjöldagg.

Skadedjur

Lila borer och kommasköldlus skala är två vanliga skadedjur som angripit den gemensamma lila. Lila borer är en liten larv som livnär sig på lila buskar, orsakar vissna, bruna blad. Använda en insekticid vid behov och vatten och gödslar busken regelbundet för att förhindra framtida attacker. Kommasköldlus skala visas som en ojämn, fula massan på den buske grenar. Det kan styras med en kemiska insektsmedel och med kraftig beskärning.