Köttätande växter i Amazonas

Köttätande växter i Amazonas

Omfattar mer än 1,7 miljarder hektar mark, innehåller Amazonas mer än 2 miljoner olika arter av insekter, däggdjur och växter som spenderar sina livslängder i denna stora del av södra Amerika. De köttätande växterna i Amazonas äter små insekter som kommer för nära till deras fällor.

Bladderworts

Som innehåller hundratals små säckar ligger runt sina undervattens filialer, finns bladderwort växter i många delar av Amazonas. Dessa köttätande växter äter vanligtvis små kräftdjur och andra mindre djur. När ett kräftdjur blir nära nog för att bladderwort anläggningens liten trigger ligger på den platta delen av anläggningens sac område, en lucka öppnas och insekten är omedelbart tas till anläggningens sac och förtäring.

Flugtrumpetväxter

Förmåga att hålla små bitar av vatten inom deras blad strukturer för att fånga sina byten, Amazon Flugtrumpetväxter har blad som är hala vid beröring. Liten men stark hårstråna som växer ur kannan växtens blad hjälper till att hålla små insekter nära vattnet i bladet. När en insekt kommer in kannan växtens blad område att dricka den lilla mängden vatten finns där, insekten glider ner under vattnet och absorberas av pitcher anläggningen.

Genlisea

Finns i de fuktigare områdena i Amazonas, innehåller genlisea växter undervattens fällor för att fånga sina byten. Denna köttätande växt funktioner grenar som växer under vattenytan och liknar små ihåliga rör som innehåller flera små öppningar på ändarna av grenarna. När en insekt anger ett av dessa öppningar, håller håret ligger inom grenarna insekten från att lämna. Dessa hårstrån peka uppåt, lämnar insekten maktlösa att flytta, och insekten rötas genom den genlisea enzymer.

Sileshår växter

Gemensamt för nästan alla delar av Amazonas, Sileshår växter har blad som liknar platta teardrop former och återfinns bland trädet stump områden och andra mer slutna utrymmen med marken. Dussintals små rankor ligger i slutet av varje blad lockar insekter med en distinkt doft av nektar. Efter en insekt får kontakt med en av dessa klibbiga rankor, insekten blir fast och mag enzymer skickas till den insekten kropp, vrida insekten till växtnäring.