Korrosion vid anslutning rostfritt stål med galvaniserat stål

Korrosion vid anslutning rostfritt stål med galvaniserat stål

När två olika metaller kommer i kontakt med varandra, finns det en potential för korrosion. Denna korrosion, annars känner som galvanisk korrosion eller olika metaller korrosion, är en elektrokemisk process som herrelös jonerna migrera mellan de två metallerna. Korrosion processen är snabbare i fall där fukt är närvarande, som med vattenrör, på båtar eller i fuktiga miljöer. Galvaniserat stål och rostfritt stål är olika metaller i det rostfritt stål innehåller krom.

Exempel på

Olika metaller korrosion händer vid varierande grad baserat på ett par av variabler. Skillnader i molekylär makeup av metallerna och nivån på både fukt och luftfuktighet spelar stora roller. De två separata metallerna kommer att vara mer Anodisk eller katodiskt än varandra. Större skillnader mellan metallerna kommer att orsaka snabbare och mer dramatisk korrosion. Till exempel, guld och silver är mycket nära varandra på Anodisk index och därför Joniska migration som leder till korrosion mellan dem skulle vara jämförelsevis obetydliga. Däremot koppar och järn är mer olika och korrosion i samma miljö är därför större. Salthalterna vatten göra skillnad också. Båtar i saltare havsvatten har fler korrosionsproblem än sina motsvarigheter i sötvatten.

Förebyggande

Den vanligaste processen för att förebygga olika metaller korrosion är att förhindra metaller från att röra, annars känd som "isolering". Rörmokare installerar dielektriska fackföreningar när du ansluter olika metaller som koppar och galvaniserade rörledningar. Dielektriska kopplingar innehåller en plast eller gummi spacer som mekaniskt förhindra rören från att röra. Årtionden av fuktigt och salt offshore vindar orsakade farlig korrosion mellan stödstruktur järn och koppar huden på Frihetsgudinnan. Ingenjörer installerat hög densitet plast isolatorer mellan de olika metallerna att bromsa framtida problem.

Val av metaller

I fall där metaller kan väljas till en avsedda, jämför tabeller och listor kompatibilitet av olika metaller. Galvanisk korrosion diagrammet visar och jämför molekylära egenskaper av olika metaller vid materialval. Varje metall ges ett numeriskt värde. Den miljö där metallerna används dikterar hur numeriskt olika värdena kan vara och hur effektivt korrosion kan förhindras. Ett torrt, luftkonditionerade kontor är en mer förlåtande miljö för olika metaller än botten av en båt.

Batterier

Joniska migration mellan olika metaller har faktiskt positiv användningsområden också. Gemensamma hushållet batterier med mycket olika metaller, en elektrolyt--liknar salt vatten-- och ion migration skapa och lagra elektrisk laddning och elektron flöde som används för att driva ficklampor, radioapparater och andra vardagsföremål.