Kan planteras utsädespotatis som har mögel på dem?

Kan planteras utsädespotatis som har mögel på dem?

Även om kallade utsädespotatis, så inte du potatis fröer. Utsädespotatis är liten rot rotknölar med många knoppar kallas ögon. När trädgården jorden värms upp till cirka 50 grader Celsius under våren, plantera utsädespotatis i grunt fåra Amasonas, kullar, eller i långa rader. Många svampsjukdomar förstöra potentiellt utsädespotatis, särskilt en gång planterade i svala, mörka, fuktiga förhållanden under jord. Ignorera mögliga utsädespotatis. inte plantera dem eftersom de redan innehåller minst en patogen.

Certifierad utsädespotatis

Det är möjligt att använda överblivna potatis från förra årets höst skörd för utsädespotatis under våren, är det inte en klok praxis. Olika patogener, inklusive svamp och mögelsporer, är osynliga för det mänskliga ögat och kan finnas på eller inom potatis. Plantskolor säljer vanligtvis certifierad utsädespotatis. Denna beteckning garanterar potatissort är ren och legitimt och utsädespotatis som har behandlats för att eliminera patogener eller kraftigt minska deras antal i potatisen före plantering. Alltid inspektera certifierade produkten, som röta och mögel kan fortfarande uppstå under lagring.

Att välja utsädespotatis till anläggningen

Känn utsädespotatisen före plantering dem i marken. Alla ska känna sig fast och torrt med ingen mosig mjuka fläckar, mögel, svart krustbildning cankers eller andra märkliga hud. Alla sjuka utsäde potatis kommer ytterligare röta eller förfalla en gång i marken. Alla sjuka utsäde potatis, till exempel en hysande mögel, är prime att sprida sig genom marken och hemsöka i närheten utsädespotatis. Om osäkra om utseende eller känslan av en utsäde potatis, kasta det i stället för plantering det, eftersom det kan förstöra hela växten grödan med en icke behandlingsbar jord infestation.

Skärande utsädespotatis

Utsädespotatis äger minst en växande bud eller ögat, ofta två eller tre. Om mögliga utsäde potatis visar mögel endast i ett litet lokaliserade område, kan du fortfarande använda potatis efter skära bort dåliga området. Så länge den återstående delen av utsäde potatis innehåller minst ett öga, kommer att det utvecklas till en växt. Skär bort den gjutna delen av potatis med en skarp, steril kniv. Sterilisera kniven i tvättsprit omedelbart. Låt skär utsäde potatis luft torka i 24 timmar innan plantering så en Valk förseglar såret.

Plantering Tips

Hantera utsädespotatis försiktigt som några blåmärken potentiellt leder till mjukgörande och ingången till en sjukdom in i växten. Plantera potatis i en fuktig men väldränerad jord. Blöt, tung-texturerat jordar uppmuntra sjukdomar och röta. Ju snabbare gro utsädespotatisen, den mindre chansen att missväxt, enligt North Dakota State University. Plantera utsädespotatis svippserven, täckt med bara 1 till 2 inches av jord. Högen jord ovanpå skottbildning anläggningen i steg om att främja mer böka och hejda förgrening till mer knölar för skörd.