Kan mattan i en översvämmad källare räddas?

Kan mattan i en översvämmad källare räddas?

Städa upp efter en översvämning tar tid, ansträngning och några speciella verktyg, men de flesta objekt, inklusive matta, kan räddas. Tiden är väsentliga, dock så torr och ren mattan så snart som möjligt. I vissa fall bärgning inte möjligt. När det uppstår, kassera objekt omedelbart.

När du ska kassera

Om flodvattnet som innehåller, eller smittats, avloppsvatten suger mattan måste du kasta det på grund av hälsorisker. Om mattan har varit nedsänkta i vatten mer än 24 timmar, kasta den.

Rengöring säkerhet

Bära lämplig säkerhet klädsel när städa upp efter en översvämning. Bära en N-95 mask, skyddsglasögon och gummihandskar för att skydda dig från eventuell mögel exponering.

Rengöring mattan

Ta mattan utanför och slangen det ner, sedan använda en scrub pensel för att arbeta en icke-fosfat renare i högen. Torka mattan utanför, om möjligt. Om den inte kan avlägsnas, torka den med en dehumifier och våt/torr dammsugare. Cirkulera luften över och under mattan med hjälp av en fläkt. När torr, spraya det ner med desinficerande spray.

Mattan stoppning

Mattan stoppning kan inte räddas och bör kasseras omedelbart. Det är en hälsorisk att hålla det, eftersom det är en fristad för mögeltillväxt.

Mögel

Hälsorisker av mögel exponering inkluderar: allergiska reaktioner, hudirritation, infektioner, astma episoder eller andra problem med luftvägarna. Personer med allergier, astma och/eller andra andningsproblem är högre risk exponering.