Kan linser odlas i Michigan?

Kan linser odlas i Michigan?

Linser (Lens culinaris Medik.) anses ett korn baljväxter och som sådan följer många andra korn som ofta odlas i USA plantering scheman. De kommer att växa nästan var som helst som har en tillräckligt lång växtsäsong, så länge det finns en cool period i början där de kan gror.

Historiska Fare

Linser är en av mänsklighetens äldsta odlade livsmedel källor, först vuxit över 8 500 år sedan i Mellanöstern och Asien. Stora, ärt-liknande baljväxter--tekniskt frön--form ovanpå 12 - till 20-tums-tall viftande stjälkar, som innehåller en proteinhalt mellan 20 och 35 procent. Sammansatta foldrar innehåller fyra till sju blad med rankor på tips och blommor förvandlas långsamt till baljor som innehåller en till två linser varje. Självbefruktande blommorna är vita, lila eller blek blå, medan fröna tan, brun, grönaktig, svart, lila eller fläckiga.

Cool-säsong gröda

Eftersom linser är en cool-säsong årlig, kan de odlas överallt med en tillräckligt lång växtsäsong. Michigan kvalificerar sig, som när dess ibland stränga vintrar är över, den har långa fjädrar och somrar under vilken många grödor odlas. Eftersom de är ganska frost-tolerant, kan linser planteras på våren när värst vintervädret är över men utan att alltför mycket oroa frost eller kall snaps. Linser gror på eller runt 41 grader Fahrenheit.

Plantering praxis

Linser är oftast bäst planterade i April eller maj, när de flesta frost har passerat. När man försöker avgöra när du ska plantera linser i Michigan, Följ små korn schemat. I Michigan planteras oftast små korn i slutet av April till början av maj, mer specifikt mellan 25 April och 8 maj. Även om det inte är alltför viktiga för att hålla sig till detta schema varje dag, om du planterar linser denna tid på året bör de gror effektivt och växa lång nog att tåla det varma vädret när den träffar.

Kulturella överväganden

Linser är oftast mogen och redo för skörd mellan 110 och 119 dagar. Som deras plantor inte är konkurrenskraftiga, måste du ge bra ogräsbekämpning när de är unga. Håll jorden jämnt fuktig men inte blöt under vegetationsperioden. Skida kräver torkning innan fröna kan skördas och kokta. Efter skörden linser pods, lägga dem i solen tills fukten avdunstar helt. Då får du punga dem och lagra små frön någonstans sval och torr.