Kan jag ympa päron & äpplen?

Ympade träd producerar frukt tidigare, mogna snabbare och, eftersom plantskolan ger en beprövad grundstammen, ympade träd är ofta friskare än utsäde odlade träd. Ympning--tar en del av ett träd, kallas en telning och skarvning det in i another--har mest framgång när du ympa två av samma art, som päron till päron och äpplen med äpplen. En cross-arter transplantat, dock är möjligt.

Familj

Äpplen och fruktbildningen päron kommer från samma familj, Rosaceae. Även om de är skilda arter, är deras genetik tillräckligt lika för att tillåta de två arterna bildar en framgångsrik transplantat ibland. Även om villkoren är perfekt, transplantat inte alltid framgångsrik. Om du framgångsrikt ympa de två arterna, övervaka trädet noga, eftersom många sådana kombinationer resultera i en kortlivad träd.

Unga träd

Välj unga äpplen eller päron väljer du att top-arbete hela trädet. Top-arbete innebär att ta bort den befintliga grenar och ersätta dem med sticklingar av Rekommenderad sorten. Unga träd, upp till 8 år, är inte bara växer kraftigt men drabbas av inte den chock som ett äldre träd erfar från svår beskärning. Välj sex till 10 väl fördelade lemmar med breda, starkt grenen vinklar och med en 1 - till 3-tums diameter. Trädet är vilande på senvintern eller tidiga våren, beskära lemmar 12 till 24 inches från stammen och transplantat i din scion trä, tätning det om det behövs. Behålla så mycket av den ursprungliga kronan som möjligt under det första året eller två att mata trädet.

Mogna träd

Ympa äldre träd i sektioner, börjar med ungefär en tredjedel av grenar det första året och nästa tredje året därpå. Med yngre träd, välja välformade grenar med breda vinklar fördelade runt trädet, snarare än alla på ena sidan. Hålla scion och värd gren likaså storlek om du använder piska-ympning tekniker. Avsnittet topp-arbetade är mycket mindre än det ursprungliga trädet, men en solid transplantat växer snabbt.

Problem

Ympkvistar misslyckas av många skäl. Om trädets cambium--transport av näringsämnen lagret precis under Barken--inte uppfyller med cambium lagrar av scion, dör scion. Vissa arter helt enkelt ympa inte också, såsom körsbärsträd, medan andra arter inte ympa väl till varandra, till exempel Bartlett päron och kvitten. Också överväga tillväxten av päron eller äpple träd; en kraftig apple kan så småningom överväldiga ett päron ympade in grenarna.