Kan jag plantera bambu?

Det korta svaret på frågan "kan jag plantera bambu?" ja. Du kommer att behöva ta hänsyn till vilken US Department of Agriculture härdighet zon där du bor, och för kallare klimat måste du göra vissa specialanpassningar. Med över 1000 arter att välja mellan, kan du säkert hitta bambu som kommer att växa i din region.

Plantera bambu

För att plantera bambu, välja en plats i din trädgård som får full sol. Gräva ett hål som är lika djupt som och dubbelt så bred som behållaren där du köpte den. Fyll hålet med en blandning av hälften kompost och halv trädgårdsjord. Placera växten i hålet med toppen av dess rotklump mer eller mindre även med marken. Packa ner i jorden och sedan vatten grundligt. Medan många sorter av bambu är torka, måste du se till att växten inte torkar under det första året. Använd en hög kväve gödselmedel i tidigt på våren, sommaren och hösten.

Kallt klimat bambu

Vissa arter av bambu som växer bäst i kalla zoner, ner till-10 grader Fahrenheit, inkluderar Fargesia dracocephala, Fargesia nitida, Fargesia robusta, Fargesia rufa, Phyllostachys atrovaginata, Phyllostachys aureosulcata spectabilis, Phyllostachys bissetii, Phyllostachys decora, Phyllostachys nuda, Pleioblastus arter och Sasa senanensis. Dessa arter är värt ett försök i zon 3 och 4, särskilt om du hittar en skyddad plats för dem, i extremt kalla zoner, kan du göra bättre om du planterar dem i behållare som kan flyttas i garaget under vintern. Behållare för bambu bör vara minst 2 fot brett och 2 fot lång. Håll växten trimmas så att du kommer att kunna flytta den när riktigt kallt väder sätter in.

Varmt klimat bambu

Bambu lämplig för varmare klimat i USA, som Florida och södra Kalifornien eller zoner 8-11, inkluderar Bambusa edulis, Bambusa glaucophylla, Bambusa multiplex, Borinda boliana, Chusquea coronalis, Phyllostachys pubescens, Phyllostachys vivax och Phyllostachys vivax aureocaulis.

Kontroll av bambu

Det finns två generella typer av bambu, klumpar och kör, eller sprida. Kör bambu sprider sig snabbt, och för att hålla den från att ta över din trädgård och din granne, måste du vidta vissa åtgärder för att kontrollera den. En strategi är att klippa en 15 - till 20-fots svep runt bambu varje vår. Detta kommer att skära ut jordstammar som växterna lagt ut för att expandera. Ett annat förslag är att gräva en barriär minst 30 inches djupt och linje det med något som inte kommer att falla sönder i marken. Slutligen kan du gräva en 1-fot-djupt dike runt bambu och fyll den med kompost. På våren och hösten, köra en pinne igenom kompostmaterial hitta och ta bort jordstammar som har börjat att växa igenom den.