Kan Gladiolus spridas från sticklingar?

Kan Gladiolus spridas från sticklingar?

Gladiolus är en årlig blommande växt som växer från en tunnelbana, kupig struktur kallas en corm. Varje vinter, växt skjulen dess blad och stjälkar, då producerar nya våren från corm som det kommer ur vinter dvala. Gladiolas är uppskattad för sin färgstarka blommande spikar, men har en mycket speciell metod för asexuell förökning.

Vegetativt sticklingar

Vegetativt sticklingar är sticklingar av en stam med några blad från en anläggning som ligger i en fuktig medium (t.ex. lätta krukväxtjord) att uppmuntra den att root. Det tenderar inte att arbeta för gladiolas. Varje blad och stam växer direkt från corm, och så finns det inga blad som sticker ut från stjälkar. Sticklingar är beroende av stjälken förmåga att producera Rota celler på webbplatsen styckning som fotosyntes genom bladen som fortfarande är kopplade till stjälken så att rötterna har en energikälla. Detta är inte en förmåga att gladiolus blad eller stjälkar besitter.

Separera blomsterproducerande stam

Rotknölar, ger dock en enkel lösning för asexuell förökning. Som gladiolus växer under den varma årstiden, delar corm, producerar flera rotknölar som har samma genetiska makeup som den ursprungliga corm. Gladiolus blomsterproducerande stam grävas, och jordstammar separerade, sedan återplanteras. Medan detta kan innebära lite av skärande att reda ut dem, kallas denna metod inte skära.

Mikroförökning

Mikroförökning är en metod som vävnader av en växt är klippt från en planta, då uppmuntras för att producera flera böka växter. Denna metod används för att producera ett stort antal växter identisk med en växt med mycket önskvärt attribut, sedan marknadsföra dem. Medan detta kan göras med många olika vävnader från några växter, på gladiolus görs det endast med vävnader från corm.

Överväganden

Om förökningsmaterial gladiolus från sticklingar är att förvara dem över vintern i områden för kallt för corm att överleva utanför, är det bättre att gräva upp de blomsterproducerande stam i slutet av hösten och förvara dem inomhus. De blomsterproducerande stam är strukturen för gladiolus som utvecklats för att vänta ut vintrar. Rotknölar kan dem planteras tillbaka i trädgården tidigt på våren.