Kan du plantera björnbär & hallon tillsammans?

Kan du plantera björnbär & hallon tillsammans?

Hallon och björnbär består av olika arter av fruktbildningen örtartade buskar. Trädgårdsmästare i hela USA växa inhemska arter av både bär i hemmet trädgården. Författare Mae Croy svar på frågan om att plantera hallon och björnbär tillsammans kortfattat i "Putnams vegetabiliska bok": "hallon och björnbär... är nästan alltid planteras tillsammans och behandlas som en frukt." Överväganden när växer buskarna tillsammans ingår idealisk plantering webbplats krav, kultur och underhåll.

Plantering

Hallon och björnbär växa snabbt och stora. Växten upprätt buskar 2 till 4 fötter från varandra och avslutande sorter 3 till 5 fötter varandra inom rader och växt rader 10 till 15 fot från varandra. Hallon och björnbär express känslighet för frost. Båda växtart i April eller maj att undvika potentiella skador eller icke-grobarhet på grund av kallt väder. Samma tidsplan gäller för transplanterade exemplar, eller de odlas från frö i en plantskola miljö och infördes till trädgården. Leverera transplanterade exemplar med fast mark och vatten för perfekt tillväxt--aldrig låta rötterna till en specimen växt att torka.

Kultur

Hallon och björnbär föredrar full solexponering, helst sex till åtta timmars solljus per dag. Konstant vattning främjar en hälsosam skörd av stora frukter, även om växterna inte tål fuktig jord eller stående vatten. Sandy loam smutsar rik på organiskt material med olika pH 5,6 till 6,2 är idealiska för björnbär och hallon, enligt University of Maine frukt och grönsaker specialist David T. Handley, som noterat på universitetets webbplats. Att lägga till material som gödsel, gräs gräsklipp, kompost och ruttnade såg damm i mark ökar halten organiskt material.

Underhåll

Trädgårdsmästare tillsammans växer björnbär och hallon försiktig när gödsling som rötterna båda växter växer grunt och bränns lätt av överdriven användning av gödselmedel. Björnbär gynnas av tillämpningen av en 10-10-10 förhållandet trädgård gödselmedel med en hastighet av ¼ till ½ lb. per 100 fötter av rad längd en gång på vintern (endast i varma miljöer utan frost) och en gång på sommaren. Beskärning björnbär och hallon till en stabil, konsekvent form och ta bort improduktiva grenar ökar växtproduktionen hälsa och frukt.

Annan Information

Vilda hallon och björnbär konkurrerar enkelt ut trädgården exemplar. Aldrig plantera buskar inom 600 fot av sina vilda motsvarigheter. När clearing vilda exemplar för att bana väg för trädgård buskar, ta bort alla delar av växten från området, speciellt rötterna. Buskar som odlas i varmare klimat som Florida kräver i allmänhet ingen vinterskydd om de odlas i kallare klimat som New England gynnas av att vara täckt med en presenning eller liknande objekt under vintermånaderna.