Järn som äter bakterier i en brunn

Iron bakterier kolonisera brunnsvatten i vissa landsbygdsområden. De kan minska väl utgång och lägga till oönskad lukt eller smak till bra vatten, medföra olägenheter för villaägare. Flera enkla steg hjälper till att förhindra järn bakterier från kolonisera din vattenförsörjning.

Funktion

Iron bakterier få den energi de behöver för att växa med oxiderande löst järn eller mangan, bilda olösliga föreningar som järn hydroxid i processen. Bakterierna utsöndrar också slem som utgör en klibbig massa och hjälper dem hålla sig till ytor i brunnen. Precis som människor behöver järn bakterierna syre.

Symtom

Iron bakterier låna ofta en ovanlig färg i vattnet, som rött, orange, gula eller bruna fläckar. De kan förorena vattnet med obehagliga smaker och lukter som liknar olja eller ruttnande vegetation. De kan också skapa en miljö där svavel bakterierna kan frodas, vilket leder till problem med svavelväte i de bra vattnet.

Förebyggande/lösning

Om dessa envisa bakterier har redan koloniserat din väl, blir det bästa att kontakta en lokal väl entreprenör eller pump installer. Ett uns av förebyggande är värt en pund av bot, dock och järn bakterier problem är ganska lätt att undvika. För att hålla din bra vatten fritt från järn bakterier, se till att vatten tillförs brunnen desinficeras först. Aldrig tillsätt vatten väl raksträckan från en damm eller annan lokal vattentäkt. Kontrollera att den väl hölje är vattentäta och brunnen är ordentligt tak. Desinficera VVS eller brunn när du reparerar den.