Japansk lönn underhållsbehov

Japansk lönn underhållsbehov

Japansk lönn (Acer palmatum) är en liten lövfällande träd eller buske som hundratals prydnads sorter härstammar. Trädet är ett ofta förekommande val för tempererade trädgårdar prålig höst lövverk och graciösa växtsätt. Japanska lönnar är något ostadig träd som kräver grundläggande vård och underhållsvillkor som måste uppfyllas om trädet är att frodas.

Fukten

Japanska lönnar är inte alls tolerant av torka och behövde vattnas regelbundet, särskilt under sommaren torka. Vatten som behövs under hela växtsäsongen, när jorden blir torkar. Träden kan behöva vattnas en eller två gånger per vecka under särskilt torr sträckor. Träd som odlas i fullt solljus torkar snabbare än i partiell skugga och är mer mottagliga för leaf scorch om inte bevattnade ofta.

Beskärning

Minimal, icke-invasiv beskärning kan ge japanska lönnar en frisk, snyggt utseende. Som trädet mognar, kan grenar sloka och komma i vägen för promenader under trädet. Beskära nedre grenar och de som skaver mot varandra. Ta bort små kvistar och grenar att visa upp en slät, ren stam. Undvik att skära tillbaka hårt, eftersom trädet har en naturligt attraktiv form. Överdriven beskärning kan betona trädet och locka insekter och sjukdomar.

Förebyggande

Japanska lönnar är mycket mottagliga för verticillium wilt, en dödlig svampsjukdom som angriper i våta jordar. Följ förebyggande åtgärder för att hålla trädet från duka under för sjukdomen, som har inget botemedel och kommer att döda trädet inom några år. Plantera sjukdomsresistenta sorter om möjligt. Förbättra träd vigör genom gödsling med kalium-rika gödningsmedel, och tillåter inte trädet för att bli stressad av brist på vatten. Sterilisera verktyg för beskärning efter varje användning att hålla sprids sjukdomen från träd till träd.

Förökning

Japansk lönn kan odlas från frö, men de flesta sorter måste ympas på roten bestånd med en betydande mängd omsorg och uppmärksamhet. Vissa sorter kan förökas genom barrved sticklingar rotade på våren eller sommaren. Odlas från frö tenderar att vara mer kraftfull än sorter, men utseendet kan variera vilt från ett frö till nästa. Vatten plantor väl tills trädet är etablerad och skydda mot vind och full sol.