Intressanta fakta om mandelträd

Intressanta fakta om mandelträd

Dagens moderna mandelträd utvecklats från vilda mandel i Syrien, Turkiet, Iran och Irak. Mandel har odlats sedan 900-talet f.Kr. California producerar 70 procent av världens moderna mandel utbudet. Mandelträd bor 70 år eller mer. De växer bäst i väldränerad jord i varmt och torrt klimat och är känsliga för frost skador och svamp problem under våta förhållanden.

Egenskaper

Mandelträd är relaterad till körsbär, plommon och persikor. Det finns söt mandel och bittermandel och sötmandlar har sorter med hårda och mjuka skal. Mandel är en del av familjen och har blommor som har fem kronblad som rosor. Mandlar är tekniskt stenfrukter, frukter med en hård och stenig centrum som omger ett frö. När de börjar bära frukt, kan mandelträd producera mandlar i mer än 50 år.

Ursprung

Även moderna mandel produceras främst i Kalifornien, i Australien och i Medelhavet, är de hemma i Asien. De sträcker sig från Turkiet till Grekland till Nordafrika, och hänvisningar till mandel har hittats i antikens Rom och Egypten.

Tillväxt vanor

Mandel växer bäst i väldränerad, sandig jord, i varm torr väderlek. Bin är de bästa pollinatörer för mandelträd, och kräver korspollinering, så kompatibel sorter måste odlas tillsammans för den bästa produktionen av grödor. Mandelträden blommar tidigt på våren. Blommor och frukt set kan skadas av för mycket springtime vind och regn. När mandel börjar bilda, är skroven mjuka och grön. De så småningom torka och klöv och är redo för skörd.

Kommersiell odling

Sötmandlar odlas kommersiellt i fruktträdgårdar, med särskilda sorter produceras. Den vanligaste sorten odlas kommersiellt är Nonpariel, ett tunt skal, högkvalitativa mandel som tål frost. Mandel fruktträdgårdar växt normalt 50 procent av den största sorten och 50 procent av pollinerande sorter. Skörd sker genom skakar träden och sopa upp tappade frukten för bearbetning.

Sjukdomar

Mandelträd är känsliga för svampangrepp i våta förhållanden. Skrovet röta resultat i shoot die-off och frukt ruttna. Det är minimerat eller elimineras genom att främja god luftcirkulation och att undvika bevattning när frukten är på grenarna. Rost förorsakar gula fläckar och rostiga fläckar på Bladen i fuktigt väder och styrs med kemiska sprayer. Shothole resultat i hål i Bladen i hög fukt villkor och kan styras med god luftcirkulation i fruktodlingar. Silver leaf resultaten i silverglänsande utseende av bladen från hög nederbörd och kan döda träd. Den styrs med noggranna, sanitära beskärning.