Intressanta fakta om Clematis växter

Intressanta fakta om Clematis växter

Clematis plantor anses svårt att växa, och de kräver att några måste uppfyllas. Stjälkar och blad måste utsättas för solljus, sina rötter måste planteras i fuktig jord och de måste ha någon form av stöd för deras klättring vana. De kan vara långsam att starta det första året, om dessa villkor, clematis är mycket härdig växter som kan leva i mer än 25 år.

Typer

Clematis--en medlem i familjen ranunkelväxter (smörblomma)--har kallats "drottningen av vinstockarna." Namnet "clematis" kommer från det grekiska ordet för vin. Det finns 297 arter av klematis och många hybrider, inklusive några buske sorter. Clematis är inte utan sin mörka sida, dock. Alla delar av växter är giftiga, att skapa svår sveda och sår i munnen om ätas.

Blommor

Beroende på sort är clematis blommorna små och klustrade, klockformade eller platt. Hybrid versioner har blommar från 4 till 10 tum bred, med upp till 100 blommor per planta. Arter är från 1/2 till 4 inches i diameter.

Solen och jorden

Även clematis växter behöver 6 timmar eller mer i direkt solljus varje dag, bör mörkare blommorna kan blekna med överdriven solexponering och planteras på östra sidan av trädgården eller gett halvskugga. Rika jord med ett pH på 7,0 är bäst för optimal tillväxt.

Stöd

Clematis vines kommer att resa över marken och över oavsett objekt de möter såvida de är utbildade till en spaljé. Vinrankorna enkelt koppla till tråd och andra smala stödstrukturer men kan inte förstå stort galler. För att aktivera klematis att klättra en vägg eller tunga staket, bifoga delar av tråd eller plastnät struktur.

Plantering

Odla små växter i gallon behållare under sommaren och plantera dem i trädgården i början av September att kronorna 1 till 2 inches under ytan av jorden. Skydda den nya anläggningen av cirklande basen med en bit av hårdvara trasa eller hönsnät.

Plantering följeslagare

För att ge en cool, fuktig miljö för clematis rötter, plantera en marktäckare eller grunt rotade perenner runt basen. Lägga ett lager av marktäckning kommer att uppnå målet också. Du kan se lite tillväxt det första året efter plantering, men anläggningen lägger sin energi på att utveckla ett starkt rotsystem för framtida blommar.

Beskärning

Årlig beskärning kommer att uppmuntra växterna att producera en bra show av blommar. Clematis kommer att blomma med ingen beskärning på alla, men blommorna kan visas främst i slutet av vinstockar. Tidsplanen som beskärning styrs av blommande tid. De sorter som blommar tidigt på våren skall beskäras strax efter blomning sker. Stor-blommiga hybrider som blommar i juni bör beskäras i februari eller mars. De sena-blommande växter som blommar i höst bör beskäras i februari eller mars, med den hela växten skära ned till 2 till 3 fot.