Instruktioner om hur man bygger en vedklyv

Instruktioner om hur man bygger en vedklyv

En mekanisk vedklyven är ett bra verktyg för alla som skär och delar en hel del ved. Om du har förmågan att skära och svetsa stål och mekanisk kunskap, kan du bygga din egen. Du kan ofta hitta begagnade bil axlar och hjul eller gamla släp vid bärgning varv för att sänka kostnaderna. Du kan också köpa komponenter och hitta detaljerade planer på renovering och liknande butiker eller online, vanligt för under $20.

Instruktioner

•Decide om du vill en lodrät eller vågrät splitter och om du vill ha det fast monterade på hjul eller. Dessa alternativ kommer att bestämma detaljerna i hur du bygger din vedklyven. En vertikal splitter står upprätt och loggar lastas på en grund. en kil sedan drivs ner till split trä. En horisontell splitter fungerar på samma sätt, förutom loggen är laddad på en horisontell plattform. Båda kan monteras på en släpvagn eller hjul; den horisontella versionen används på den plattformen. Den vertikala stilen lyfts upprätt för operation.

•Build bas. Du kan börja med en axel och hjul från en gammal bil, ram av en gammal verktyget trailer eller bara vinkel järn svetsade till en rektangel. Detta kommer att bli plattformen för att hålla komponenterna. Installera en i-balk eller pipor längden på ramen, att hålla loggar som de är splittras. Svetsa en solid bas i ena änden för loggen att sitta mot. Din del och motorn kommer att montera i andra änden.

•Se dina blixtra element. Detta är en kil och hydraulsystem (cylinder, pump och hydraultank) och motorn. Du kan köpa en kil, liknande dem som används i stora blixtra mauls, eller svetsa en från stålblad skär i vinkel och svetsade i en punkt. Hydraulisk cylinder, pump och tank varierar beroende på vad du har eller väljer att köpa. Cylindern ska vara minst fyra inches i diameter och 18 till 24 inches lång. Kilen kommer att svetsas till ett rör, som fäster till cylindern. (Vissa varianter har en stor fast kil med en "push platta" i änden av cylindern att köra loggen i kilen.)

•Anslut din motor och hydraulik och installera växlar och kontroller. Dessa länkar varierar med typ av motor och specifika hydraulpump eller system du köpt. Du kommer att behöva förlita sig på bruksanvisningar eller din egen teknisk skicklighet att göra dessa anslutningar, även om vissa vedklyv planer kan omfatta riktningar. Koppla upp motorn att driva hydrauliska pumpen, som kommer att driva cylindern.

Tips & varningar

  • Få specifika instruktioner för att installera din motor och hydraulsystem innan du börjar, variationer kan påverka hur du bygger din plattform.
  • Försök inte skärning och svetsning stål om inte du är skicklig i dessa funktioner.