Information om vilda Portulaca

Vilda portulaca (Portulaca oleracea) är också känd som gemensamma portulak, andmat, pursley, pusley och lite hogsweed. Det känns igen av vissa som ett vanligt ogräs, men många använder vilda portulaca i örtagårdar och införliva det i sommaren rätter, soppor och grytor. Om du vill plantera portulaca i din ört trädgård, prova en av de trädgård sorter som växer upprätt i stället för framstupa längs marken. En annan sort, portulaca grandiflora, är en årlig med färgglada blommor som trivs i värmen och solen.

Identifiering

Portulaca växer platt, släpa längs marken, bildar en rund matta. Dess små gula blommor har fem Hack kronblad och är vanligtvis öppen endast i direkt solljus och bara för några timmar om dagen. Bladen är gröna och fyllig och bredaste nära tips, förträngning nära stammen. Stjälkarna är vanligen en rödaktig färg. Dess blommor ge vika för små mörka frökapslar som bryta öppna och släppa små svarta fröna om storleken på ett sandkorn. Under rätt förutsättningar, kan en enda planta producera upp till 52,300 frön.

Habitat

Vilda portulaca är infödd till Europa men det finns cirka 500 olika arter världen. Denna årliga kommer att etablera sig nästan var som helst--ibland mot önskemålen hos trädgårdsmästaren--förutsatt förlägga har en växtsäsong minst två månader lång. Det kan också odlas i en örtagård eller i krukor, och det kommer att producera rikligt i nyligen visade, bördig jord.

Användningsområden

De ätliga blad av vilda portulaca är en populär komfort mat i Mexiko. Frances Robinson i "Mother Earth News" beskriver anläggningen som "krispigt med en liten citron smak." Det kan lätt ersätta spenat i många recept, och det används i potatissallad, soppor och grytor som förtjockningsmedel.

Hälsofördelar

Portulaca är hög i protein, Vitamin E och Omega-3 fettsyror. Den har sex gånger beloppet av E-Vitamin som spenat och sju gånger mer betakaroten än morötter. Portulaca är också rik på järn, magnesium och kalium.

Utrotning

Vilda portulaca är listad som ett skadliga ogräs i Arizona och vanligen behandlas ett ogräs på många andra platser. Om du behöver att utrota det, är kulturell kontroll den mest effektiva metoden. Portulaca konkurrerar inte bra med en frisk gräsmatta. Gräs som får växa något längre hindrar ljus från att nå de låglänta ogräs. Hoe vilda portulaca att förstöra rötterna--så mycket av dem som möjligt att hindra dem från att böka. Om du skär av anläggningen och lämna den på marken, kan det rot igen; fukt och mat reserver i anläggningen kommer att låta det fortsätta att producera utsäde, enligt Jordbruksverket Saskatchewan.