Information om växer vete

Information om växer vete

En acre skördat vete kan mata fyra personer i 10 år. Men vete kan vara förstört och gjorde oätliga om det blir för varmt, eller blir blöt under lagring. Således göras allt för vanligt av arbetstagare att se till att det dyrbara ämnet som äts av nästan varje kultur och ras inte slösas bort genom att låta vatten eller värme att förstöra slutprodukten.

Historia

Vete i Amerika härstammar från bördiga halvmånen i sydvästra Asien, enligt Oklahoma State University. Och det var mer än 9 000 år sedan. Men vete är fortfarande lika mycket efterfrågade idag som det var när Columbus packade det i väntan på sin andra resa till nya världen. Och medan koloniala amerikaner åtnjuter vete år sedan 1800-talet såg en större odling av det med införandet av Turkey röd vete av ryska invandrare.

Funktion

Vete används att göra bröd, och det ger protein, mineraler och kolhydrater till dem som äter den. En tredjedel av världens befolkning beror faktiskt på vete för sin överlevnad, näringsmässigt. Och amerikaner konsumerar mer av det än andra stapelvara. Dessutom odlas detta spannmål på mer mark område i hela världen än någon annan typ av gröda produceras.

Tidsram

Vete följer en annan plantering, odling och skörd tid tabell än andra grödor. Jord är redo för plantering vete på sommaren, men fröet är inte planterade fram till hösten. Innan frosten kan komma, vete kommer att växa ungefär 6 inches, då det kommer att sluta och gå in i en vilande fas. Detta stopp i tillväxtprocessen slutar på våren, och vete fortsätter växa med fukt och värme våren. Vetet kan nå 7 fot och förändringar från green i början av sommaren till en ljusbrun färg, och så småningom en gyllenbrun en gång redo för skörd.

Varning

När en vete gröda är redo för skörd, måste en jordbrukare gå snabbt. Hagel kan förstöra en hel gröda som är fortfarande i fältet vete när en storm kommer och åskväder kan producera bränder som kommer att konsumera grödan.

Funktioner

Processen för växer vete agriculturally har förändrats genom åren. Det brukade vara att vete var odlas av bönder som doseras utsädet för hand efter tilling deras marken med enkla maskiner. Nu används större plogen utrustning för att vända över jorden och döda ogräset, innan borr maskiner som används för att plantera vete utsäde i marken. En kombinera används att skörda vete när den är fullvuxen och bönder sedan lagra vete i en hiss för spannmål tills det säljs.

Betydelse

Vetekärnor kan delas upp i tre delar: kli, frövita och groddar. Men inte alla vete delar används för alla veteprodukter. Fullkornsbröd använder alla delar, men allrengöringsmedel mjöl görs från grunden och upp frövita endast.