Idealiska odlingsförhållanden för hallon växter

Idealiska odlingsförhållanden för hallon växter

Hallon (Rubus spp.) och björnbär, också medlemmar av släktet Rubus kallas portalsystemet rubusar eller caneberries. Dessa buske-liknande växter växer som en samling av styv skott eller käppar och odlas i tempererade regioner i USA. Stater i Pacific Northwest, som Oregon, har ett idealiskt klimat för odling av dessa fruktbärande brambles, men de växer också bra i stater som Kentucky och Maine. Plantera hallon i områden som ger idealiska odlingsförhållanden är kritiska för uppfödning av friska växter som producerar en tillfredsställande avkastning på frukt varje år.

Exponering

Hallon föredrar upphöjda platser längs mjuka sluttningen eller på sidan av små kullar. Enligt en University of Kentucky publikation, bör hallon planteras på norrläge sluttningen av hills när så är möjligt. En liten lutning ger växterna med några skydd från vind skador och dåligt väder. Det minimerar också hotet om översvämningar som ofta uppstår vid foten av bergen och områden med låg höjd. Raspberry växter bör planteras i områden med full exponering för solljus, minst 6 till 8 timmar per dag, men de kan också växa i halvskugga.

Markens sammansättning

Testa innehållet och kemi av smutsa på den växande webbplatsen kan avslöja potentiellt skadliga obalans eller brister som skulle hindra tillväxten av hallon. Statliga universitet och privata företag erbjuder ofta att testa jordprover för jordbruket lämplighet för en avgift. Hallon trivs i jord med ett pH mellan 5,5 och 6,5. Ett alltför syrahaltigt eller basiskt pH kan hämma växtens förmåga att absorbera näringsämnen och mineraler från jorden, vilket oundvikligen minskar frukt avkastning och minskar växtens tillväxt. Pulveriserad kalksten och vissa gödselmedel kan tillämpas för att säkert ändra pH-nivåer. Raspberry växter kräver också en betydande mängd organiskt material i deras växande jord att producera en kvalitet skörd av frukt. Gödsel eller kompost kan berika jorden och förbättra dess förmåga att stödja en gröda av hallon.

Fukten Availibility

Tillgången på fukt är en av de mest inflytelserika faktorer som påverkar hälsa och avkastning av hallon växter. Enligt en Oregon State University publikation kräver hallon anläggningar 1 till 2 inches av regn per vecka under sommaren. De bör vattnas regelbundet när det är otillräcklig regn. Medan den växande jorden bör behålla vissa fukt för att förhindra att växterna torkar ut, är det lika viktigt att marken inte blivit mättad. Vattendränkt jord främjar tillväxt av sjukdomsframkallande svamp som kan orsaka en rad allvarliga sjukdomar. Torv och andra material kan blandas med tunga eller lera smutsar att öka vattenavrinning. Stående vatten är extremt skadliga för hallon---det kan orsaka permanenta skador på några dagar genom drunkning deras rotsystem.

Odlingsteknik

Ordentlig odlingsteknik är också viktig för att fastställa de idealiska odlingsförhållanden för hallon växter. Ogräs och oönskade växter bör tas bort regelbundet för att förhindra dem från att konkurrera med hallon gröda. Även om ogräs är inte många nog att hota överlevnaden av en hallon anläggningen, kan de minska växtens frukt avkastning genom att stjäla näringsämnen och mineraler från växande smutsa. Raspberry växter bör också vara fördelade tillräckligt långt isär för att förhindra dem från att konkurrera med varandra för resurser. Mellanrum individväxterna 2 till 3 fot eller mer isär säkerställer tillräcklig luftcirkulation, som förhindrar svamptillväxt, och ger tillräckligt utrymme för växternas rötter att expandera sido.