Idaho potatissorter

Idaho potatissorter

Idaho växer mer potatis än någon annan stat. Potatisen gynnas av en idealisk växande miljö som innehåller näringsrika vulkaniska jorden, bra variation i klimat och kvalitet bevattningssystem. Topp 16 Idaho potatissorter innehåller russet, röd, guld, fingerling och hybrider, vilka alla är levereras och konsumeras i hela landet.

Russets

Russets, kallas även brun potatis, är den vanligaste typen av potatis. De har det högsta stärkelseinnehållet, är lång till avlång och har vitt till blek-gult kött. Idaho sorter är Burbank, Norkotah, Ranger och Western, varav alla har tunna till medium-tjocka skinn och är bra för bakning och stekning. Russets har en jordig smak.

Röd Idaho potatis

Röd potatis har tunt skinn och vaxartad kött som hjälper dem att hålla sin form i sallader. De är oftast små och runda med vit till benvit interiörer och deras röda skinn behålla sin färg under tillagningen. Cal rött och Norlands kokas bäst. Rött La Soda typen har en högre stärkelse räkna än andra röda potatis och är välsmakande bakat eller kokt.

Gold potatis

Denna kategori omfattar Milva, gul Finn och Yukon Gold sorter. Dessa potatis har skinn som är tunna och utbud i färg från ljus tan till svagt gul. Gold potatis är mindre och plattare än Russets och fuktig, gul inredning som är låga i stärkelse, med vaxartad texturer. Smaken av guld potatis är något söt och smörig. Denna sort är bäst tillagad av fuktiga metoder såsom kokning eller bräsera.

Yngel

Ganska ny på mainstream potatis marknaden, yngel är små, avlånga potatis mottagliga för bakning eller kokning. Ruby Crescent typer har rosiga rött skal och gult kött. Ryska banan yngel liknar små bananer och smörig smak. Franska yngel är större än andra i kategorin, med djupa röda skinn och en distinkt nötaktig smak. Den mest slående färgade fingerling, lila peruanska, är ljust lila inifrån och ut och har en stark potatis smak. Yngel smaka lika gott bakat eller kokt.

Hybrider

Två hybrider är en del av Idaho potatissorter. Alla blå, en medelstor avlång potatis, har en mörk blå lila hud och en inredning som är fuktig och lite grynig. Huckleberry potatis är liknande All Blues. De har skinn färg på rödbetor och köttet som är djup rosa marmorerade med vit. Både hybrider har fuktig, fast inredning liknar röd potatis.