Hushållens Tips: ammoniak

Ammoniak kan lukta förfärligt, men det kan bli din bästa vän när du städa huset. Ammoniak är en billig hushåll rengöringsmedel som avlägsnar fläckar, rena glas och avlägsna fett. Användning ammoniak endast på väl ventilerade platser--rök är inte bara illaluktande, de kan också göra att du känner dig svimfärdig.

Ta bort kläder fläckar

Bleka fläckar som senap, gräs och blod med en utspädd ammoniaklösning. Blanda en del ammoniak med en del vatten och tillämpa den direkt på fläcken med en ren pipett. Låt lösningen sitta på fläcken i flera minuter, tills ammoniaken blekmedel fläcken. Placera en flytande tvättmedel över fläcken i cirka 15 minuter och skölj sedan det hela området med kallt vatten. Tvätta kläder på en vanlig tvätt cykel ta bort fläcken helt.

Ren din ugn

Ta bort envisa fläckar från ugnen med en skål med ammoniak. Fyll en ren skål med nonsudsing ammoniak och placera skålen på toppen av en cookie blad. Inte värma ugnen--istället, placera skålen i kall ugn över natten att lossa fläckar på dörren och väggarna i ugnen. Öppna alla fönster i köket innan du öppnar ugnsluckan nästa morgon. Skrubba ugnsluckan och väggar med en liten mängd ammoniak och några droppar diskmedel att ta bort fläckar.

Tar bort fläckar från Crystal

Vattenfläckar kan göra din bra crystal Titta Molnigt. Återställa glans genom doppning din kristall i en vatten och ammoniak lösning. Häll 2 dl vatten i en skål och tillsätt tre droppar ammoniak. Blanda lösningen och doppa en ren bomullstrasa i skålen. Gnugga kristallen med trasan och skölj med rent vatten. Torrt med en torr, ren trasa för att göra din kristall skina.

Avvärja nattfjärilar

Om malar lämnar kontrollampa hål i dina kläder, tvätta din garderob väggar med en ammoniaklösning att stöta bort dem. Blanda 1/2 kopp ammoniak med 1 qt. vatten i en hink. Doppa en svamp eller trasa i lösning och tvätta väggarna och hyllorna i garderoben med ammoniak. Hålla garderoben dörren öppen och öppna fönstren i rummet för att ventilera området tills ammoniaken torkar helt. När lukten försvinner den malar kommer, alltför.