Hushållens användning av ammoniak

Ammoniak är en av världens mest användbara kemikalier. Det är inbyggt i allt från raketbränsle till gödningsmedel och har länge varit ett praktiskt verktyg för sparsam hemmafruarna. Används med försiktighet och spädas med vatten, kan ammoniak bli en av de mest praktiska tillägg till ditt hushåll rengöringssats.

Glas

Gör ditt eget glas renare genom att kombinera halv kopp av ammoniak med 2 koppar vatten. Häll över lösningen i en sprayflaska och ansöka direkt till fönster, speglar och glas. Torka av med en mjuk trasa för en strimma-fri glans.

Ugn

För att rengöra ugnen, placera en liten skål av ammoniak på det övre ugnen racket och placera en kastrull med kokande vatten under. Stäng dörren och lämna det stängt för åtta till 10 timmar. Sedan ta bort ammoniak och vatten och torka insidan av ugnen rent med varmt vatten från tvål och pappershanddukar.

Badrum

Ta bort tvålrester från badkaret, smuts från diskbänken och mögel från badrummet kakel av grundligt snyltar ytorna med en blandning av 1 gallon av varmvatten och en fjärdedel kopp ammoniak. Låt lösningen att sitta på ytor i 10 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Tvätt

Ta bort fläckar från tyger av badda en lösning av 1 kopp av ammoniak och 1 kopp vatten på det drabbade området och sedan tvätta som vanligt.

Smycken

Ta bort Matt från smycken eller metall genom antingen blötläggs i en ammoniaklösning 1 kopp varmt vatten och en tredjedel cup av ammoniak i 10 minuter eller genom att doppa en gammal tandborste i lösning och försiktigt polera bort smycken fläckar.

Varning

Blanda inte ammoniak och blekmedel---resulterande ångorna är giftiga. Alltid fungerar i ett väl ventilerat utrymme, använda handskar och hålla ammoniak från dina ögon.