Hur vet jag vad problemet är på mina tomatplantor?

Medan många sorter av tomat har odlats för att vara motståndskraft mot sjukdomar, finns det omständigheter där tomatplantor kommer att påverkas av svamp, mögel eller insekter. Att upptäcka källan till problemet och ta itu med det snabbt är den bästa åtgärden att spara din tomat gröda. Vissa problem kan behandlas, medan andra kan kräva dig att förstöra den smittade anläggningen för att skydda din återstående tomatplantor.

Torrfläcksjukan

Torrfläcksjukan är en svampinfektion som resulterar från sporer i marken överföra om växters blad i vått väder eller när marken stänk på tomat växt blad. Bladen kommer gul och sedan utveckla bruna eller svarta fläckar som är 1/4 till 1/2 tum i diameter. Fläckarna kommer att spridas och sammanfoga, utveckla svarta ringar. Torrfläcksjukan är bäst förhindras genom att lägga svart plast marktäckning eller en annan fysisk barriär mellan jord och plantor. Ta hand om smittade växterna kan kräva att ta bort infekterade bladen och behandling av växten med svampmedel under hela växtsäsongen.

Grå mögel

Grå mögel är en svampinfektion att attacker skadade delar av en tomatplanta. Svalare, blöta vädret är en växande miljö för grå mögel och mögelsporer kan enkelt spridas genom luften. Grå mögel kan påverka växten eller mindre tomat frukt, och visas som en otydlig gråzon, antingen på stammen eller bladen på växten. När en tomat frukt har ett blankt utseende, mögelsporer kan inte tränga igenom huden. Det finns ingen effektiv behandling för en etablerad grå mögel infektion och infekterade grödor bör förstöras och bort från trädgården för att minska sannolikheten för att påverka andra grödor eller framtida plantering.

Mineralbrist

Jord som är brist på viktiga näringsämnen påverkar utvecklingen av tomatplantor. Mineral-brist växter visas svaga och svag, ofta med böjda blad. I svalare väder, kan tomat rötter ha problem absorberande fosfor, även när ett tillräckligt utbud är tillgänglig. Fosfor-deficient växter visas svag och kommer att ha en lila nyans på venerna. Kalcium brister leda växter dör uppifrån och ner, med blad curling och brunfärgning. Magnesium bristfällig tomatplantor har blad som är gul med gröna nerver och en grön kant till bladet.

Bladlöss

Bladlöss lämnar en klibbig substans på infekterade plantor kallas honungsdagg. Infekterade plantor har gulnande löv, och ser du oftast insekter på växterna. När de behandlades med en insekticid tvål, kan växter brukar sparas. Nyckelpigor älskar att äta bladlöss, och de kan köpas via postorder och införs i din trädgård som ett naturligt pest control system.