Hur till ren ull mattor hemma

Rengöring en ull matta kan bli dyrt om det tas till en kemtvätt eller en professionell matta renare. När du inte har extra pengar att spendera pengar på att få en professionell mattor rengöring för din ull matta, är det nästa bästa att rengöra det själv hemma. Ull anses vara hållbara och långvariga på grund av dess porösa material, därför rengöring kan vara en tung uppgift, men väl värt tiden.

Instruktioner

•Var mattan utanför och hänga den över ett klädmärke. Med en kvast eller andra lång pinne, puckla på mattan med omväxlande mjukt och hårt swats. Detta tar bort huvuddelen av eventuella lösa partiklar som hårstrån, insekter, ilska och damm.

•Mix 1 kopp Pine Sol med 1 kopp av tvättmedel i en stor sprayflaska. Denna typ av flaska kan hittas i någon butik som säljer artiklar för en dollar eller mindre. Skaka flaskan tills vätskan är helt blandat. Pine Sol med ger mattan en ren doft medan tvättmedlet kommer att bryta ner enzymerna i Rya.

•Spray mattan tills det är lite våt, ännu inte droppande vatten. Du vill inte att dränka mattan som det kunde bli möglat om inte torkat helt. En våt ull matta kan ta timmar, om inte dagar, till helt torra.

•Locate en rengöring borsta och borsta mattan med fram och tillbaka rörelser. Eftersom mattan hänger fortfarande på rad, hålla nedre delen av mattan så att du får ett fastare grepp och kan borsta det grundligt. Hängande ställning kan du se alla herrelösa ställen som inte har har borstat.

•Ta bort mattan från dess hängande ställning och lägga den platt. Alternativa doppa borsten i varmt vatten och fortsätta borsta tills mattan har rengjorts noggrant. Låt mattan att torka. Strö lite bikarbonat på mattan och låt det sitta i ca 15 minuter. Dammsug återstående bakpulver från mattan och rehang mattan på linjen för att lufta ut.

Tips & varningar

  • Applicera aldrig bakpulver och ättika tillsammans till en ull matta. Kombinationen är ett blekmedel som kan skapa ställen på din matta.