Hur till omsorg for stora dammar

Hur till omsorg for stora dammar

Ta hand om en stor damm är inte så annorlunda från ta hand om en liten damm, med undantaget att du behöver mer av samma material, inklusive en andra bubbla maskin, för att säkerställa att din damm förblir ren och din damm växter och fisk har tillräckligt med syre. Stora dammar får också inte frysa under vintermånaderna, beroende på din plats. Även om de kan ta mer tid och pengar att ta hand om än små dammar, gör stora dammar en fantastisk visuell effekt i alla landskap.

Instruktioner

Hur till omsorg for stora dammar

•Ta bort klor från vatten. De flesta kommunala vattentäkter innehåller klor, men klor är inte bra för fisk eller växter. Innan du sätter växter eller fisk i vattnet, släppa en dechlorinating tablett i det och låt det sitta i en dag eller två.

•Lägg till växter till din damm. Växter ger skugga och använda syre, vilket begränsar solljus och syre behövs för alger att växa. De är naturliga filter. Två växter som fungerar bra i dammar i alla klimat är havet sallad och vatten hyacinter. Båda anläggningarna kommer att flyta på ytan av vattnet och föröka sig snabbt, så börja med bara tre eller fyra och se hur väl de utför skära ner algtillväxt. Dessutom, plantera några lotus växter längs kanten av damm eller i nedsänkt krukor. Näckrosor fungera väl även i nedsänkt krukor eller längs kanten av en damm.

•Placera några fiskar i din damm. Stora dammar behöver en massa städning och fisk är naturliga rengöringsmedel. Även är fisk härlig att titta på och är avkopplande också. Dessutom äter fisk alger och insekter, så du slipper mata dem och de kommer att hålla din algtillväxt till ett minimum och vattnet klart.

•Lägg till bubblor till din damm att skapa syre för dina fiskar. Du kan lägga till bubblor genom att installera en vattenfall funktion eller en bubblande maskin, som finns på någon djuraffär.

• Få bli av med myggor genom att Bacillus thurengensis (BT) till din stora dammen i början av sommaren. Det kommer i flytande form och gör inte ont växter eller fisk, men kommer att döda alla myggor och deras ägg.

•Maintain rätt pH. Du kommer att behöva testa vattnet ibland (en gång per månad) med ett pH test remsan för att se till att pH-nivåer inte är för hög eller för låg. pH-värdet för lågt (under 7.0) kan döda fisken. Försök att hålla det på 7.0 eller lite högre. Du kan lägga till enzymer att balansera vattnets pH. Testutrustning (vissa innehåller de rätta enzymerna redan) finns tillgängliga på alla lokala byggvaruhus eller plantskolor.

Tips & varningar

  • Täcka din damm i vintern för att förhindra frysning och skydda någon fisk. Om du bor i ett mycket kallt klimat, ta bort fisken och dränera dammen för vintern.
  • Stora dammar kan vara farligt för små barn. Se till att sätta ett staket runt den om du har små barn i närheten.