Hur till omsorg for din Canna Lily

Hur till omsorg for din Canna Lily

En tropisk utseende trädgård fylld med färgglada canna liljorna (Canna x generalis) tar regelbundna gödselmedel, konsekvent fukt, sjukdomar och skadedjur kontroll och några vinter vård. Med rätt omsorg, canna lily växter som växer i US Department of Agriculture växt härdighet zoner 7 till 10, belöna dina insatser med stora, färgglada blommor på upprätt, lummiga stjälkar upp till 8 fot lång. Bladverk, som kommer i ljusa gröna till djupt lila, lägger till ett visuellt element egen.

Gödsel och vatten

Feed canna lily växter en gång i månaden med 5-10-5 gödselmedel. För en 25-fots trädgård säng, använda 1/2 kopp av granulerade gödselmedel. Strö det på marken runt basen av varje canna lily sedan vatten trädgård säng. Ge ca 1 tum vatten per vecka. Om det har regnat, skära ned på vattning. Smutsa avlopp i olika takt beroende på marken och klimatet struktur. Syfta till att hålla jorden ständigt fuktig men inte vattenfylld och justera bevattning för att hålla den fuktig.

Deadheading och trimning

Skära ner varje blomma stjälk som sista blommorna börja dö. Ett par vassa sekatörer fungerar för att få igenom köttiga stjälken. Göra cut på jord-linjen. Efter stjälken blommor, det producerar frön och börjar dö. Skära ut den förbrukade stjälkar uppmuntrar mer blomma stjälkar. Doppa dina verktyg i en lösning av lika delar gnugga alkohol och vatten för att desinficera dem för att förhindra att sjukdomen sprids.

Vinter vård

Du kan växa canna liljorna utomhus även om du bor i USDA zon 6b eller under. I höst, skär tillbaka alla bladverk och några kvar blomma stjälkar och gräva upp jordstammar. Förvara dem i en mörk, sval plats, helst mellan 45 och 50 grader Fahrenheit till våren. I USDA zon 7 till 10, kan du lämna canna liljor i placera året runt men ta bort eventuella döda blad som det verkar vid basen. I områden där vintern frosten är vanliga, canna liljorna dör tillbaka till marken. Skär ut den döda bladen innan våren men lämnar jordstammar på plats.

Pest problem

Flera skadedjur hitta canna lily lämnar läckra. Se för sniglar, skalbaggar och snäckor. Plocka bort dem för hand. Spindel kvalster--lilla sap-sugande insekter som väver en fin duk över drabbade blad--kan också påverka canna. Spray drabbade canna lily lämnar med vatten för att tvätta bort med spindel kvalster. Om de kvarstår, Använd insektsbekämpning tvål spray - leta efter en klar att använda produkt-- och spraya spider mite angrepp. Spraya båda sidor av varje drabbade blad. För att undvika skador på din canna lily, Välj en dag när temperaturen är under 90 grader Fahrenheit och spraya tidigt eller sent i dag när det inte är i solen. Följa upp alla fyra till sju dagar tills skadedjuren försvinner. Medan tvål sprayer är inte mycket giftiga, undvika att få produkten i dina ögon. Om det blir på huden, skölj området.

Sjukdom problem

Två svampsjukdomar kan påverka canna lily planer: rost och svamp blad plats. Rust visas som ljusa fläckar på bladen, ofta gula eller rost färgad. -Svamp blad plats orsakar små skadade ställen där bladet dör. Klipp av drabbade blad så snart du upptäcker ett problem. Behandla rost och blad plats med svampmedel som innehåller kopparföreningar om de inte försvinner efter att ta bort drabbade blad. Använda 2 vätska uns av koncentrerad mix i 1 gallon vatten. Spraya bladen, och se till att mätta båda sidor, varje sju till tio dagar tills de villkora klarnar upp. Hålla människor, barn och husdjur från canna tills fungicid torkar helt. Undvik att spilla eller att få det på kläder eller hud. Tvätta alla områden som kommer i kontakt direkt. När du är klar med flaskan, slå ett hål i botten så att ingen kan sätta förbrukningsvaror i den.

Rotröta

Rotröta, orsakas av blöt odlingsförhållanden orsakar generell nedgång. Om du misstänker rotröta, gräva upp en rhizom och leta efter mosig rötter. Lindriga fall kan förbättra med minskad vattning, men om rötterna är ruttna, ersätta canna lily växterna med färska rhizomer.