Hur till klippa hallon växter

Hur till klippa hallon växter

Hallon växter är ovanliga i att rötterna är perenner under många år, men de enskilda käppar är vartannat år. Canes dyka upp under våren och tillbringa sina första år i ett vegetativt tillstånd. Under det andra året, sockerrör blommar och sätter frukt. Att veta när och hur du beskär dina hallon käppar ökar förgrening, som i sin tur ökar avkastningen av dessa saftiga bär. Beskärning varierar mellan sorterna.

Instruktioner

•Prune sommaren med hallon omedelbart efter grödan har skördats. Skär de fruktbärande käppar till marknivå. Washington State University förlängning rekommenderar gallring den nya käppar, eller primocanes, till 10 till 12. När beskäras, knyt nya plantor till en spaljé i förberedelse för nästa års skörd.

•Prune höst-bärande hallon genom att skära alla käppar tillbaka till marken på hösten när anläggningen är borta vilande. Enligt Washington State University, Detta förhindrar vintern skador till käppar och minskar risken för insekter och sjukdomar. University of Illinois föreslår vänta till mars eller April innan styckning käppar tillbaka till marken och konstaterar att detta försenar falla fruktbildningen, men ökar avkastningen.

•Prune svart och lila hallon på sommaren genom att skära ned topp 3 till 4 inches varje sockerrör när de har nått en höjd av 2½-3 fot. Detta uppmuntrar side skott som också producerar frukt. När käppar har producerat frukt och skörd är klar, klippa gamla käppar tillbaka till marknivå. Tunna de återstående canes genom att ta bort någon som är mindre en-half-tum i diameter.