Hur till identifiera en gammal kondensator

Hur till identifiera en gammal kondensator

Om din luftkonditionering eller andra hem apparaten slutade fungera, inte kasta bort det riktigt än. Kanske är det bara en dålig kondensator. Identifiera en gammal kondensator är ganska enkelt. Beroende på fysiska tillståndet i kondensatorn, det bör ha det betyg utskrivna på det, men om den är smutsig, slitna, eller annars inte märkt, kan du behöva testa kondensatorn med en digital kapacitans mätare. Testa en okänd kondensator med sådana mätare inte bara talar om dess värde, men kommer också att berätta om det fungerar korrekt.

Instruktioner

•Look för ett tresiffrigt nummer tryckt på kondensatorn kropp. De två första siffrorna representerar värdet, medan den tredje siffran representerar antalet nollor som kommer efter två första numren, i pico farad (pF). Till exempel om du läst nummer 142 på kondensatorn, skulle det vara dimensionerade för 1400 pico farad eller 1.4nF.

•Känn kondensatorn genom att ansluta svart testet leda från en digital kapacitans mätare till den negativa terminalen på kondensatorn. Den negativa terminalen kommer att anges med antingen en negativa (-) symbol, eller kan kännas som den kortare av de två terminalerna sticker ut från kondensatorn. Om kondensatorn inte är polariserad och terminalerna är lika långa, Anslut svart till endera av två.

•Anslut Mönja från digital kapacitans mätare till den andra av de två terminalerna på kondensatorn.

•Justera selector hjulet på digital kapacitans mätare till nästa högsta nivå än det angivna värdet på kondensatorn. Till exempel, om du testar en 470uF kondensator och din mätare har ett alternativ för antingen 200uF eller 2000uF, Välj 2000uF att få en noggrann avläsning.

•Read kondensatorn värde på LCD skärmen på mätaren. Om behandlingen är inom 20 procent av det angivna värdet, fungerar kondensatorn; om inte, bör den ersättas. Om du inte kunde urskilja den tryckta betyget på kondensatorn, att värdet som visas på mätaren vara dess effektiva värde, plus eller minus 20 procent.

Tips & varningar

  • Om kondensatorn är svullen eller läcker olja, chanserna är man kommer att behöva ersättas.
  • Alltid korrekt ansvarsfrihet kondensatorer innan hantering. de potentiellt kan lagra stora mängder av makt och kan vara farligt.