Hur till få frön från Clematis Vines

Hur till få frön från Clematis Vines

Klematis är en perenn klättrande vinranka, värderas för sin mångsidighet och färgglada blommor i olika storlekar, former och färger. Medan de flesta trädgårdsmästare plantera starter clematis vinstockar tillgängliga i plantskolor, ger plantering klematis av utsäde en möjlighet att observera varje utvecklingsstadium växt. Skörda frön från befintliga anläggningar i slutet av växtsäsongen är särskilt intressant. De stripig, spindel-liknande fröställningar är lätta att känna igen efter klematis blommar vissnesjuka på senhösten.

Instruktioner

•Titta på för fröställningar att utveckla vid basen av vissna blommor på sensommaren eller tidig höst. Tillåta fröställningar torka på clematis vinstockar så länge som möjligt. Klipp några fröställningar när cheferna blir torr och fluffigt.

•Trimma lång, stripig svansar från fröställningar med en skarp, ren par av hushållens sax, skaka sedan fröställningar för att släppa fröna. Om clematis fröna är fortfarande gröna, sprida frön på en bricka eller tallrik. Placera brickan på en varm och välventilerad plats tills fröna är brun och torr. Fröna måste vara helt torr, som gröna frön mögel under lagringen.

•Sort clematis frön från växtavfall med en pincett. Placera de torra fröna i en papper kuvert. Skriv typ och färg av clematis anläggningen på kuvertet. Inkludera datum för skörd och annan användbar information.

•Lagra clematis frön i en torr plats fram till våren.

Tips & varningar

  • Clematis frön måste vara skiktade eller kylda, innan plantering. För att stratifiera, placera clematis fröna i en zip-sista påse med en handfull fuktig torv eller sand. Chill fröna i ditt kylskåp i 30-90 dagar innan plantering.