Hur påverkar färgat ljus tillväxt av blommande växter?

Hur påverkar färgat ljus tillväxt av blommande växter?

Om du tycker om att lära om växter, kan du titta på hur olika färger påverkar växternas tillväxt för projektet science. Förstå vad färgade ljus är och hur det påverkar tillväxten av blommor och växter kan hjälpa människor att välja den korrekta belysningen runt krukväxter.

Färger och våglängder

När du tittar på vitt ljus, tror du förmodligen det består av en färg--vit. Överraskande, består vitt ljus av hela spektrumet av färger. Skillnaden mellan dessa färger är baserad på deras våglängder. Olika våglängder av ljus påverkar växter på olika sätt. De våglängder som är återspeglas mest ha den minsta inverkan på anläggningen, och de våglängder som absorberas mest ha den största inverkan på anläggningen.

Grönt ljus

Även om du kanske tror att grönt ljus skulle ha den starkaste inverkan på växternas tillväxt (ju växter är grön), det är faktiskt den minst effektiva. Anledningen till att en växt ser gröna beror när vitt ljus träffar växten, gröna ljuset reflekteras. Mycket lite av grönt ljus absorberas, vilket innebär att den har mycket liten inverkan på anläggningen. Därför frodas växter som odlas i endast grönt ljus inte.

Rött och blått ljus

Växter påverkas mest av rött och blått ljus. Mer specifikt, orsakar blå ljus växterna att växa starkt blad. Rött ljus på egen hand har en stark inverkan på växternas tillväxt, men i kombination med blått ljus, det kan orsaka ökad tillväxt av blommor på anläggningen. Därför för en växt att växa idealiskt, bör det utsättas för ljus som har gott om röda och blå våglängder i det.

Inverkan på lätta val

Även om det inte kanske verkar som om många människor växer deras växter under färgade lampor, färgat ljus effekter på växter har praktiska tillämpningar. Cool vit lysrör har en stor mängd blå våglängd, så de ofta används för att stärka unga plantor. Blommande växter, gynnas dock mest från brett spektrum lysrör, som har höga halter av röda våglängden. Glödljus är också hög i röda våglängder, är de oftast för varmt för blommande växter att växa direkt under dem. Ett annat alternativ för inomhus trädgårdsmästare är växa-lysrör, som innehåller en hög blandning av röda och blå våglängder, men de tenderar att vara bara om så effektiva som vanliga lysrör men mycket dyrare.