Hur ormbunkar multiplicera?

Hur ormbunkar multiplicera?

Ormbunkar är några av de mest uråldriga organismer som fortfarande lever på jorden idag. Spåra tillbaka till mer än 360 miljoner år sedan, fernen blomstrande innan blommande växter började utvecklas. Ormbunkar återge olikt än barrträd och blommande växter med en process som har hållit dem från att gå utdöd i miljontals år.

Fern delar

Den lummiga grenen av fernen kallas ett ormbunksblad och det består av små broschyrer kallas extremiteterna. På undersidan av ormbunksblad finns små klumpar kallas sporangia, runda höljen som innehåller sporer. Den exakta platsen för sporangia varierar från Art till art. Sporer inuti dessa höljen är mycket små och kommer att se ut ett fint pulver om du trycker på ormbunksblad i en bok över natten.

Förökning

Ormbunkar släppa dessa sporer och om förutsättningarna är de rätta, Sporerna sedan utvecklas till gametophytes, liten, hjärtformade växter. Detta är inte en full fern växt men hälften av en, som fungerar som ett andra steg innan spor blir en full växt. Gametophyte behöver en mycket fuktig plats att bli befruktade. Om detta händer, blir gametophyte då en sporophyte, som sedan kommer att växa till en vuxen fern anläggning.

Befruktning

Gametophyte faktiskt innehåller både de manliga och kvinnliga uppsättningarna av reproduktionsorgan: antheridia, eller den manliga delen som innehåller spermier, och archegonia eller den kvinnliga delen som innehåller äggceller. De separerade, men om gametophyte blir slick med fukt, spermacellerna kommer simma till archegonia att befrukta äggen. Detta kan inträffa på samma gametophyte eller från en gametophyte till en annan.

Överlevnad faktorer

För ormbunkar att multiplicera ordentligt, ett antal viktiga faktorer måste vara på plats. Fukten måste finnas i både luften och marken för processen som inträffar. Ormbunkar måste också solljus eftersom de gör deras mat via fotosyntesen. Men kommer att för mycket solljus döda unga ormbunkar. Ormbunkar också har ingen motståndskraft mot minusgrader och föredrar att växa i skuggiga platser där vädret är fuktigt och inte för varmt.