Hur man ympa Kiwi

Kiwi är en fruktbildningen vinranka som visar hög variabilitet när vuxit från ett frö. Sticklingar är regelbundet ympats på andra grundstammar för att uppnå mer enhetlig tillväxt och förutsägbar bära frukt. Andra gånger är manliga Kiwi ympade på Honor att spara utrymme när en eller två vinstockar önskas. Unga kiwi ympats på äldre grundstammen ofta förenas med en piska transplantat. Om du vill gå med en hane med en kvinna växt eller helt enkelt gå med två olika sorter av kiwi till samma grundstammen, kan ett chip knopp emellertid mer framgångsrika.

Instruktioner

Piska ympning

•Välj en telning och grundstammar som är inte mer än 1/2-inch i diameter och som är ungefär lika i storlek. Välj ympris under säsongen vilande från föregående års skott. Undvik kalla, skadade eller frysta trä. Bunt scion trä sticklingarna och Linda in dem i en fuktig pappershandduk. Placera den scion bunten i en plastpåse i kylskåpet tills du är redo att Ympa in dem.

•Kapa botten av lagrade scion trä innan du fortsätter. Gör ett snitt i nedre delen av scion är ca 1-1/2 inches lång och på en spetsig vinkel av ca 20 grader. Göra en motsvarande nedskärning på grundstammen så att de två klippa sidorna kan placeras ihop tätt.

•Carefully placera snittet sidorna tillsammans, så cambium lagren har kontakt. Se till att inte röra de skurna sidorna eller få något skräp mellan två stycken. Linda graften med ympning tape tätt så att kanterna något överlappar varandra.

Chip spirande

•Välj en rotstock med minst en 1/2-tums diameter stam. Välj en budwood som är ungefär samma diameter som grundstammen från den aktuella säsongen tillväxt. Skär budwood som är kraftig och har en terminal knopp, lämnar en 1/2-tums delen av bladskaftets vid basen. Trimma alla bladen från budwood.

•Ta bort alla löv, knoppar och grenar från botten 4 till 6 inches av grundstammen. Gör ett snitt ca 4 inches från marken på grundstammen som är 1/5 till 1/4 djup grundstammen och inte mer än 1-1/2 inches lång. Skär grundstammen så att det finns en liten backcut för att hålla budwood på plats. Skär basen av budwood att motsvara snittet du gjort i grundstammen.

•Sätt budwood inuti snittet på grundstammen. Matcha Vero beståndet till budwood på bästa sätt om grundstammen och budwood är av olika diametrar. Linda graften med polyeten tejp, lämnar den utskjutande grenen av budwood utan lock. Ta bort tejpen när knoppen visar tecken på tillväxt för att förhindra girdling.