Hur man vatten en blåhägg

Serviceberries kallas även häggmispel träd och shadbushes. Dessa namn hänvisar till tiden av frukt uppkomst, som i juni i de flesta regioner, eller när den shad börjat leka i området strömmar. En typ av blåhägg är också känd som en saskatoon. Beroende på sorten, träden kan likna mer bekant fruktträd som päron eller äpple träd, eller kan vara mer buske-liknande utseende. Även frukterna själva ser ut som blåbär, är de mycket sötare.

Instruktioner

•Mulch runt trädstammen med en 3-tums lager strimlad flis eller annat material som ekologisk marktäckning. Mulching hjälper jorden behålla fukt samt undertrycka ogräs som tävlar om vatten och näringsämnen.

•Skapa ett "tefat" runt trädet genom att fastställa en cirkel av extra kompostmaterial som ligger precis under trädets grenar. Cirkulära området under den yttre kanten av en trädgrenar är känd som en DROPP linje. Hålla denna perimeter cirkel ungefär 2 inches hög och 2 inches bred.

•Measure diameter i kretsen av kompostmaterial som du har skapat runt trädgränsen DROPP. Eftersom en trädets rotsystem motsvarar dess grenar, kan du bestämma hur långt rötterna sträcker sig genom att mäta hur mycket ytor finns under grenar.

•Calculate ytor. Marken under en ung blåhägg trädets grenar, kan till exempel vara en 5-fots diameter, eller 20 kvadratfot.

•Calculate hur många gallons trädet behöver baserat på ytor. Träd behöver ca 1 tum vatten från regn eller bevattning varje vecka. I praktiken betyder 1/2 gallon vatten varje vecka för varje kvadratfot av root område. Om ett rotsystem är 20 kvadrat fot, behöver den ca 10 gallon vatten eller 2 vattningarna från en 5-gallon hink.

•Bestäm hur mycket regn som ditt område har fått på en vecka genom att kontrollera din REGNMÄTARE eller en tillförlitlig vädertjänst. Om det har något regn, måste ge trädet motsvarande mängd vatten från en slang.

•Köra en slang i en 5-gallon hink tills den är fylld. För beräkning av vattning tid på det korrekta vattentrycket, köra slangen på en rännil. Anteckna hur mycket tid det tar för att fylla hinken som inställningen på slang dysan.

•TIP vatten från skopan över marken i fatet skapad av extra marktäckning omkretsen.

• Fyll hinken ett extra tid och sakta lägga till trädets tefat.

•Multiply den tid det tog för att fylla en hink med antalet hinkar med vatten behövs varje vecka när det finns ingen nederbörd. Om det tar 30 minuter att fylla en 5-gallon hink på en rännil, sedan slangen går ca 60 minuter för hela jobbet. Nästa gång du vattna trädet, kan du använda slangen direkt på marken runt blåhägg snarare än att fylla hinkar först.

•Ställ in din bevattningssystem att ta hänsyn till nederbörd. Om det finns en 1/2 tums rapporterade nederbörd, till exempel vatten för cirka hälften av den tid som du skulle för en vecka med ingen nederbörd. I det här fallet skulle du köra slangen i ca 30 minuter.

•Placera slangen så det ligger halvvägs mellan kanten av tefat cirkeln och trädstammen. Slå vattnet till en rännil. Låt vattnet kör för den tid det behövs, beroende på veckans regn.

Tips & varningar

  • Om du har en lång rad eller orchard av fruktträd, överväga ett soaker slang system. Fastställa slang linjerna runt enskilda träd och ansluta dem till ett huvudsakligt fodrar, som anges av tillverkaren. De flesta system har en timer och manometer så du ger träden mängden vatten som behövs, efter justering för nederbörd summor.
  • Enligt Lee Reich, författare till "Ovanliga frukter för varje trädgård," kan juneberries ätas färska eller bearbetade i torkad frukt, juice, gelé och sylt.