Hur man tar sticklingar från en Bougainvillea växt

Uppskattad för sina bländande uppvisning av skimrande pappers-liknande stödblad och små vita blommor, denna brasilianska inhemska vinstockar inte är alltför kinkig när det gäller odlingsförhållanden. Massor av sol och en tillfällig matning med ett balanserat gödselmedel är allt som behövs för att liva upp din trädgård. Förökningsmaterial genom att ta sticklingar kan vara lite mer utmanande, men med tålamod och omsorg, kan du få bougainvillea sticklingar att frodas precis som moderplantan.

Instruktioner

•Använd klippverktyg, skär i en stam och ta bort ett 4 - till 6-tums skärning, ta bort alla blommor och blad från stammen. Detta gör att skära att satsa all sin energi utveckla rötter istället för onödiga blad och blomma produktionen. Om nattliga temperaturer är varmt (över 55 grader), målet för semi mogen tillväxt för dina sticklingar; om kylaren, är lövträ sticklingar ett bättre val för rotutveckling.

•Moisten ena änden av styckning och päls det med utrotning hormon. Detta brukar levereras i pulverform och är lätt tillgänglig på de flesta plantskolor. Infoga sedan, behandlade efter styckning i en 3-tums gryta fylld med en blandning av krukväxtjord, torv, sand och perlit. Bougainvillea är inte förtjust i permanent våta jord, så se till att krukan har tillräcklig dräneringshål.

•Placera potten och skärning i en förseglad plastpåse och plats på en plats som tar emot ljus. Indirekt solljus är bäst; direkt sol kommer sannolikt alltför intensiv och förbränning kan uppstå. Påsen ska fungera som en liten växthus, öka luftfuktigheten runt anläggningen som uppmuntrar roten tillväxt.

•Vänta tålmodigt och hålla jorden fuktig, men inte vattenfylld. Det kan ta så länge som 12 veckor för roten tillväxt vara stark nog att transplantera styckning i en ny kruka. När du gör detta, är det bäst att helt enkelt skära öppna botten av krukan och plantera hela till en lite större behållare. Detta kommer att hjälpa dig undvika att skada de nya rötter, som är mycket öm och lätt skadad.

•Sätt den transplanterade bougainvillea i en plats med samma växande villkor som tidigare, att minska chocken att den unga växten. Inte overwater, men vatten när det börjar vissnar. Som växten blir etablerade och visar tecken på tillväxt, kan du gradvis flytta den till ett soligare läge, gör det möjligt att spendera mer och mer tid i fullt solljus tills det anpassar sig till sina nya hem.

•Fertilize bougainvillea regelbundet med ett balanserat gödselmedel, säga en 20-20-20 var 2 eller 3 veckor eller så. När anläggningen går in i dvala, vänta på växtsäsongen och första spola av ny tillväxt innan du startar om din gödning regim. Se till att du inte overwater, eftersom våta fötter kommer att hämma blommar, men ge det en liten gödselmedel och massor av solsken och du bör ha en blomstrande och iögonfallande tropisk brännpunkt i din trädgård.

Tips & varningar

  • Sedan bougainvillea sticklingar kan vara lite temperamentsfull, prova att ta 4 eller 5 sticklingar samtidigt för att öka chanserna till framgångsrik förökning.
  • Bougainvillea ihåg inte ett trångt rotsystem. I själva verket det blommar ofta mer skickligt sätt, så när din anläggning outgrows dess behållare, transplantera det till en pott som är endast något större än den gamla.
  • Var extra försiktig när du tar sticklingar från en mogen bougainvillea växt. Törnen på stjälkar är mycket vassa och kan lätt punktera huden. Hotellet är smärtsamma och kan det irritera huden.