Hur man ta buske sticklingar & plantera dem

Med några grundläggande förnödenheter och lite övning, kan du lära sig hur man odlar buskar genom att ta sticklingar från din hem trädgård. Att välja lövfällande buskar som växer lätt från sticklingar är det första steget. Populära sorter som propagerar för bra med denna metod inkluderar lövfällande azaleor, magnolia, syren, forsythia och hortensior. Enligt veteran plantskola odlare Susan Grillo är den bästa tiden att ta sticklingar tidigt på dagen i juni och juli, när buskarna har gott om ny tillväxt.

Instruktioner

• Välj din buske och hitta en bra stam genom att böja en av skott. Om fotograferingen snaps med ett knäppande ljud, är det i barrved skede av tillväxt, perfekt för sticklingar. Gröna stjälkar kommer att böja utan att bryta och är för mjuk. Äldre, vedartade stjälkar blir styv och hård till bryta och bör inte användas för sticklingar antingen.

•Count bladen tillbaka från spets, och skär av stjälken 1 tum under noden andra blad. Plats styckning i plast skål kantad med en fuktig pappershandduk. Hålla skålen cool och ej i solljus. Den idealiska skärande bör vara cirka 4 inches lång. Ta sex sticklingar för din plantering fack.

•Förbered plantering facket genom att fylla cellerna med en planteringsjord blandning som innehåller 60 procent perlit och 40 procent soilless mix. Tillsätt bara tillräckligt med vatten för att fukta det planteringsjord mix.

•Kapa bort nedre blad av styckning att exponera stammen på noden, och lätt skala bort några av Barken vid basen. Doppa styckningen i den böka sammansatta så att den täcker utsätts stammen på noden och basen. Den böka sammansatta innehåller växt hormoner som stimulerar roten tillväxt. Knacka på styckning försiktigt för att ta bort en överflödig förening. Sätt Sticklingen i planteringsjord mix. Skär resterande Bladen i hälften med saxen. Upprepa proceduren med de andra sticklingarna.

•Placera trä stakes i utvändiga hörn av plantering facket och tillsätt vatten till facket. Insatserna bör vara ca 6 inches hög. Placera brickan i stor plastpåse och förslut. Insatserna kommer att hålla upp toppen av väskan för att skapa ett litet växthus för dina sticklingar. Lägg påsen i en sval plats i trädgården får som filtrerat solljus.

•Vänta fyra veckor och kolla botten av facket för framväxande rothår. Överför alla sticklingar som har sina rötter till 6-tums krukor fyllda med en blandning av krukväxtjord och 20 procent perlit. Placera krukorna i soligt läge, och vatten från botten för att hålla det planteringsjord mix fuktig. Om det finns några tecken på rothår av den fjärde veckan, hålla kontroll facket varje vecka tills sticklingarna har slagit rot.

Tips & varningar

  • Om du vill plantera fler sticklingar på en gång, göra en tråd ram att passa över ett större fack och täcka med klar plast cling wrap.