Hur man slipar knivar med vatten stenar

Ser du att slipa en kniv med en vatten sten är ganska lätt, med ett undantag: du måste upprätthålla en konsekvent kniv vinkel under hela processen. De första gångerna du slipa dina knivar, behöver du använda en kniv guide för att hålla kniven bladet i samma vinkel för varje slag. När du har fått lite erfarenhet och har utvecklat en känsla för rätt vinkel, bör du kunna slipa dina knivar freehand med goda resultat.

Instruktioner

•Sätt den våta vatten stenen på en halkfri yta. Om du använder din köksbänk, lägga en fuktig maträtt handduk under stenen för att hålla det stationära.

•Använd ett bindemedel klipp eller ryggraden klämma på baksidan av din kniv som en guide för att upprätthålla en konsekvent vinkel medan slipning. Om du använder kniven främst för skivning, slipa varje sida i en vinkel mellan 5 och 10 grader. Om du använder kniven för hackning, skärpa i vinkel mellan 15 och 30 grader. Använd 1-i-60 regeln för att räkna ut vinkeln för din kniv. Denna regel säger att en båge på 1 enhet på en radie av 60 enheter ligger mycket nära 1-graders skillnad. Till exempel, om din knivblad är 1,5 inches bred, bör du hålla baksidan av bladet en fjärdedel tum ovanför stenen medan slipning för att uppnå en 10 graders avfasning vinkel.

• Håll kniven vinkelrätt mot stenen. Börjar vid hälen på kniven och arbetar mot spetsen, bild bladet längs det som om du försöker dra ett lager av stenen. Fortsätt på samma sida i tre till fem minuter. Vänd kniven och upprepa.

• Använd fingrarna för att kontrollera för en "burr," en upphöjd kant av metall, längs kanten mittemot som du har skärpning. Var mycket försiktig. Undvika skada genom att flytta fingrarna nedåt och bort från kniven och inte längs kanten. När du känner en burr börjar att bilda, fortsätta slipa samma kanten tills Råeggen har bildats längs hela längden på bladet.

•Vrid över kniven och slipa tills en burr bildar längs den andra sidan. Vänd kniven och försöka ta bort Råeggen genom slipning med mindre tryck. Använd endast 5-10 slag per sida för roterande kniven över. Om du upptäcker att du hålla återskapa Råeggen, använder du för mycket tryck. Byt till en finare grus-sten om du har en. Fortsätt tills Råeggen har försvunnit.

Tips & varningar

  • Om du föredrar lite mer "tand" längs kanten av din kniv, ta den grövsta stenen du har och linjera den tvärs över kniveggen.
  • Lagra dina stenar i en täckt container vatten när inte i använda. Om din sten har en träbotten, se till att trä portion vidrör vattnet.
  • Du inse att en riktigt vass kniv är helt skiljer sig från de trista knivarna i ditt kök låda. Inte ens tänka på tillämpa fingertryck på knivseggen, eftersom kniven skär direkt genom ditt kött.