Hur man rengör Berry fläckar på mattan

Björnbär, blåbär, tranbär och jordgubbar dela en vanlig ingrediens, garvsyra, vilket är ett naturligt färgämne. I själva verket använde mer än 2000 år sedan romarna vilda björnbär för att färga tyg svart. För att ta bort en berry fläck från din matta måste du ansöka städare som kommer att bryta ner garvsyra. Lyckligtvis är några av de mest effektiva rengöringsmedel sådana du kan göra själv med råvaror som du redan har i ditt hus.

Instruktioner

•Torka upp så mycket av utspillt frukt som möjligt med en ren handduk eller pappersservetter.

•Kontrollera en rengöringslösning som består av 1 msk flytande diskmedel och 2 koppar varmt vatten. Med en ren handduk eller en ren svamp, försiktigt tvätta fläcken med diskmedel lösningen. När fläcken börjar blekna, använda en torr handduk för att blot området torrt.

•Fortsätt att tvätta och blot färgade mattan. Berry fläckar kan vara svår att ta bort, så det kommer ta flera tvättar innan mattan är klar igen.

Tips & varningar

  • Om berry fläcken inte reagerar på tvållösning, gör en starkare renare genom att blanda 1 msk av ammoniak med 2 koppar kallt vatten. Återigen, torka fläcken försiktigt med en ren trasa eller svamp, med tvätt och blot-metoden beskrivs i steg 2. När fläcken är borta, använda kallt vatten för att skölja ammoniak vattnet från mattan tyget. Suga upp vatten med en trasa eller papper handdukar tills mattan är torr.
  • Tillsätt aldrig klorin till ammoniak vattnet. Kombinationen av blekmedel och ammoniak producerar giftiga ångor.