Hur man plantera en blå potatis

Hur man plantera en blå potatis

Potatis är cool-väder grönsaker som växer bäst i måttliga temperaturer. Vissa typer av blå potatis är släktklenod sorter som har sparats som utsädespotatis från år till år av hem trädgårdsmästare. Annan blå potatis är nya sorter och det finns fler typer utvecklas varje år. Några blå potatissorter inkluderar Fenton blå, Cowhorn, alla blå, blå skärgårdsö, Adirondack blå och blå stolthet.

Instruktioner

•Ta bort ogräs, växter och skräp från en plantering område som får full sol. Lossa jorden på djupet av 12 inches med en spade. Samla alla stenar och pinnar att du hitta och placera dem i en out-of-the-way plats.

•Mix 2 - till 4-tums lager av organiskt material som kompost, välruttnad gödsel eller torv i lös jord. Kratta jorden slät och jämn.

•Dig potatis rader 3 inches djupt med kanten på en trädgård hacka. Köra trä stakes i marken med en hammare på varje ände av raden att markera där raderna är så du inte av misstag gå på nyplanterade potatisen och kompakt jord. Skapa fler rader 24 till 36 inches isär. Fördelen med 24-tums avstånd är att potatisplantor skugga ut ogräset.

•Wash en vass kniv i tvålvatten. Skölj i en blandning av en del blekmedel och nio delar vatten. Detta desinficerar kniven och förhindrar spridning av växtsjukdomar. Skär den blå potatisen i utsäde bitar med en till tre ögon på varje bit.

•Tappa ett frö bit i fåran varje 10 till 12 inches isär. När alla blå potatis bitar är placerade på rad, täcka bitar med 3 inches av jord. Vatten rader av blå potatis att bosätta sig i jorden. Sprida ett 2 - till 4-tums lager halm över den planterade blå potatisen och på vägen att minska tillväxten av ogräs och bevara markfuktighet.

Tips & varningar

  • Blå potatis är bland de tidigaste grönsakerna att plantera i hemmet trädgården. Potato plantor är härdig nog att överleva vårfrost, till skillnad från de flesta andra grönsaker, och planteras normalt från mars genom början av April. Blå potatis kan planteras så sent som den första veckan i juli för en skörd av baby potatis eller en sen falla skörden av full storlek knölar.
  • Blå potatisknölar utgör inte när jord temperaturen stiger över 80 grader F. Den idealiska jordtemperatur för knölen tillväxt är mellan 60 och 70 F.