Hur man odlar Winterberry

Kallas även klibbal, är winterberry (Ilex verticillata) en lövfällande holly buske känd och beundrad för sin rikliga display av röd eller gyllene bär i höst och vinter. Native till tempererade skogar i östra Nordamerika, det måste uthärda en kall vinter dvala och därmed är bäst odlas endast i USDA härdighet zoner 3 om 8, utom i den blåsiga, bitter kalla områden av Great Plains och Övre mellanvästern. Det är relativt lätt att odla busken, men om bär önskas, en hane-blommande buske måste vara i närheten av kvinnliga blommande växter för frukter till form.

Instruktioner

•Välj en bra plats i din trädgård för winterberry. Jorden måste vara sura i pH (7.0 och lägre), fuktig och bördiga med organiskt material. Väl dränerande jord är bra och dåligt dränerande områden som återstår blöt efter regn eller snö smälta är tolereras av winterberry. Minst fyra till sex timmar (helst mer) av direkt solljus måste nå växterna dagligen.

•Acquire både manliga och kvinnliga winterberry buskar att plantera i trädgården. Du kan plantera manlign buske samsas med buskar i närheten eftersom det verkligen bär inga prydnads funktioner-- men måste vara närvarande för att underlätta produktionen av bär på kvinnlig buske.

•Plant buskar i ett hål som är dubbelt så bred och lika så djupt som roten bollen i de behållare som de för närvarande växer. Byt jord så att toppen av jordklumpen är i exakt nivå med toppen av det hålet mark linje--inte plantera jordklumpen för djupt.

•Water de winterberry buskarna att komplettera naturliga nederbörd för att hålla jorden jämnt fuktig. Undvik torra jordar och se till att vatten växter i utökade torka att förhindra för tidig blad droppe eller abort av blommor eller utveckla frukter.

•Prune bort alla döda, bruten/skadade eller sjuka grenar från winterberry buske helst året du stöter på dem. Göra beskärning nedskärningar 1/4 tum ovanför ett lägre gren junction, löv eller vilande bud.

•Maintain en 3 - till 4-tums lager av ekologisk marktäckning över rotzonen i buskar, att hålla kompostmaterial 2 inches bort från stammen att förhindra svamp problem. Påfyllning kompostmaterial årligen eliminerar behovet av tillämpningen av konstgödsel sedan förmultnande kompostmaterial tillför näringsämnen och behåller markfuktighet till enda förmån av winterberry anläggningen.

Tips & varningar

  • Be din plantskola professional för rekommenderade manliga och kvinnliga sorter av winterberry att växa i ditt landskap. Några buskar blommar i början av våren medan andra blommar i slutet av våren. Plantera både manliga och kvinnliga buskar som blommar på samma säsong för honungsbin pollinera dem för att resultera i bär.
  • En manlig winterberry buske kan pollinera upp till fyra till fem kvinnliga winterberry buskar som är inom 100 till 150 fot.
  • När inte tillräckligt solljus når winterberry plantor blomning minskar, vilket leder till ojämn eller nedslående berry visar. För mycket skugga kan också orsaka växter att titta ganska scraggly och ointressant.