Hur man mäter & skär gjutna järnrör

Beroende på lokala byggnormer, gjutjärn rör kan fortfarande användas för hushållsbruk avloppsledningar i många områden, och på grund av dess tjocka väggar, den har fördelen av skärmning ljudet av rinnande vatten/avfall genom rören. Även gjutjärn är tung och tålig, har den en spröd kvalitet som gör det lätt att bryta. Denna process utförs bäst med en kall mejsel och bollen peen hammare eller med en snapin-fräs.

Instruktioner

•Köra ett band mäta från ena änden av ett avsnitt av gjutjärn rör och markera pipe ytan vid den punkt där den måste skäras. På grund av den järn mörk färg, använda en snickarpenna för att skapa märket som penna bly blir glänsande och lätt att se (vit krita kan också användas). Köra penna märket i en rak linje hela vägen runt röret.

•Placera på ögat skyddsglasögon. Vila bladet av kallt mejsel på den markerade linjen. Knacka på mejseln lätt med bollen peen hammaren. Flytta mejsel 1/2-tums längs den markerade linjen, knacka igen med hammaren. Upprepa denna process tills märket på röret har varit gängade hela vägen runt röret. Fortsätt hela förfarandet vid andra och tredje gången, tills gjutjärn röret bryter längs linjen. Denna skärande process kommer troligtvis att lämna en jagged cut, vilket kan undvikas med hjälp av en snapin-fräs.

•Öppna snapin fräsen är handtag, och Linda dess kedja runt röret vid märket. Den cutter kedjan är kopplad till en av dess handtag. Dra kedjan så att det är tätt runt röret, och glida den närmaste kedjelänk på kroken i änden av en av den cutter handtag. Hålla fast ett handtag i varje hand och tryck in handtagen tillsammans för kedjan att skära rent genom gjutjärn röret.

Tips & varningar

  • Om snapin-fräsar kan köpas, finns de också tillgängliga från DIY hyreshus.
  • Om gjutjärn röret redan är installerat, på grund av den tunga vikten, har en andra person som stöder röret medan det skärs.