Hur man kan öka avkastningen av vilda hallon växter

Raspberry buskar kan bära frukt för 10-20 år, enligt University of Maine. Om du har tur nog att hitta en wild berry plantera i din trädgård eller i närheten av skogen, kan regelbundna uppmärksamhet och omsorg främja växtskydd och öka frukt avkastning. När börjar ta hand om vilda hallon växter, förväntar sig buskarna att öka frukt avkastningen under ett par säsonger. Det kommer inte hända över en natt. Använd din bär i pajer, sylt, gelé eller äta dem färska.

Instruktioner

•Dra ogräs som växer runt vilda hallon bush, eftersom ogräset konkurrerar med växten för resurser. Använda trädgård handskar för att skydda händerna och ta bort all ogräs.

•Layer 2 inches av kompost eller naturgödsel runt basen av dina växter att lägga till näringsämnen.

•Look nära på käppar av din hallon bush. Ditt mål är att göra åtskillnad mellan första året sockerrör från andra året (eller äldre) rottingen. 2-årig sockerrör bär bär, sedan dör, aldrig att producera mer hallon. På vilda bärbuskar, kan detta leda till en härva av gamla tillväxt som stryper plantan och minskar luftcirkulation. Ett-åriga käppar blir grön och smidig; äldre käppar är tan i färg och har en "bark" som täcker stammen.

•Kapa bort alla andra året käppar vid basen. Detta öppnar upp bush att luftcirkulation. Beskärning kommer inte leda direkt till mer bär, men det kommer att gå en lång väg mot att säkerställa din anläggning håller sig frisk och mot att ge de växande käppar resurserna de behöver för att bära frukt (eftersom det är mindre konkurrens). Den bästa tiden att beskära är sen vinter eller tidig vår, enligt University of Maine.

•Give bär bush 1 till 2 inches av vatten per vecka från våren till hösten. Undanhålla detta vatten endast om du får adekvat regn under denna period.

•Fertilize vilda hallon buskar med £ 1 av 10-10-10 gödsel per 100 kvadratfot av berry käppar. Scatter torr gödsel på mark och vatten att skingra näringsämnen. Gör detta en gång i April och en andra gång i juni, råder University of Maine.

•Titta på bär buskar efter tecken på sjukdom eller växt skadedjur. Om bladen utveckla en finkornig vit beläggning, din wild berry bush har mjöldagg och du borde inte äta bären. Om bladen utveckla fläckar eller missfärgningar, kan din anläggning ha mögel eller annan sjukdom. Om du hittar skadeinsekter, kontakta din county Tilläggsagenten för hjälp identifiera insekten och bestämma vad insektsmedel är godkänd för pest lättnad i din kommun. Inte bara sjukdomar och skadedjur skadar plantans tillväxt, de påverkar frukt avkastning och kvalitet.

•Harvest din bär när de blir röda. Om inte du är säker på hur de gör, prova att kontrollera att den är söt. När du kan enkelt dela frukten från sockerrör, är det redo att skörda.

Tips & varningar

  • Använda handskar när du arbetar med hallon att skydda händerna från taggiga törnen.