Hur man gräva upp blomsterlökar

Tender blomsterlökar kan inte motstå de iskalla temperaturerna på vintern och måste grävas upp och undangömd på en säker plats tills tjällossningen. Anbud-lampor består vanligen av någon typ av blomsterlökar som planteras under våren och sommaren säsonger. Liljor, dahlior och Gladiolas falla vanligen i kategorin anbud blomma lampa samt elefantöron, Caladiums och Begonias. Det är bäst att gräva upp blomsterlökar strax efter den första frosten, att se till att all grävning är klar och blomsterlökar är inslagna bort innan den första frysningen av vintersäsongen.

Instruktioner

•Dig upp en blomma lampa när det har börjat dö tillbaka. Under denna tid kommer de gröna bladen blir bruna och det blir inga fler tecken på någon blommar.

•Carefully gräva upp lökarna blomma. Skjut en hand spade i smutsen, vertikalt (rakt upp och ner), för att undvika att skada glödlampan. Gör detta runt hela omkretsen av lampan att lossa smuts.

• Använd händerna för att ta bort blomma lampa efter att lossa jorden med handen skyffla. Se till att du tar bort glödlampan och rötter. Om rötterna är ordentligt ansluten till en dunge av smuts, ta smutsen ut med blomma lampa. Det finns näringsämnen i den smuts som kan planteras med lampan nästa säsong.

•Shake och försiktigt klappa bort all lös smuts som är kopplad till glödlampan. Detta utesluter smuts dunge som är kopplad till rötterna. Tanken är också skaka av sig så mycket smuts som du kan från lampan själv, medan du fortfarande håller rötterna bekvämt inneslutet i deras smuts dunge.

•Separat mindre, bifogas lökar från de ursprungliga blomsterlökar. Det finns oftast nya lampor som fäster sig till de gamla lamporna under vegetationsperioden. Dessa blomsterlökar bör avlägsnas före lagring eller återplantering. Använd dina händer för att avgränsa lökarna, om möjligt. Du kan också använda en vass kniv för att skära en uppdelning mellan de två blomsterlökar, om det behövs. De nya, mindre blomsterlökar kan planteras på sina egna nästa säsong.

•Tillåt blomsterlökar att torka ut och bota. Denna process kommer att bidra till att förhindra mögeltillväxt under lagringen. Bota gånger är beroende av blomma lampa typer. Till exempel, kräver Dahlia och canna bara kortsiktiga härdning, vilket är ungefär en till tre dagar. Gladiolus, oxalis och tigridia kräver långsiktiga härdning, upp till tre veckor i vissa fall.

•Placera alla de lampor som du har grävt upp i en brun papperspåse, eller kartong. Varje lampa bör vara insvept i tidningspapper att hålla dem intakta. Lagra papperskasse eller låda i ett svalt och mörkt område i ditt hem tills nästa säsong.

Tips & varningar

  • Gräva upp blomsterlökar kan vara ett kladdigt jobb, men ett par Trädgårdshandskar kommer att hålla händerna fria av smuts eller skräp.
  • Du kanske vill överväga borsta blomsterlökar med en glödlampa fungicid som kan hålla dem fria från svampinfektioner under lagringen.
  • Tvätta inte blomsterlökar i vatten för att rengöra dem. Vatten tar bort alla näringsämnen som är kopplade till glödlampan. Allt som behövs är en ljus skaka eller borsta med händerna för att ta bort lös smuts.
  • Gräv aldrig upp en blomma lampa innan det har vänt brun. Blomsterlökar få alla sina mineraler under de döende tillbaka processen. Lökarna behöver lagra alla dessa mineraler för säsongen när de är återplanteras.
  • Glöm inte att markera rutan eller papper påsen med typ av lampor som du lagrar och datum. Du kan även ta en sharpie markör och markera lampan själv.