Hur man gräva & plantera Micela

Hur man gräva & plantera Micela

Med dess höga spikar av färgglada blommor erbjuder gladiolus anläggningen trädgårdsmästare en levande baksidan av-gränserna alternativ. De stora blommorna finns i en regnbåge av färger och bicolors. Den enda färgen saknas från paletten är riktigt blå. Gunilla är lätt att växa men kräver vissa särskilda vård. Växterna växa från bulblike knölar kallas "rotknölar." I områden där marken fryser under vintern, bör jordstammar grävt upp i höst och lagras tills följande vår.

Instruktioner

Gräva Micela

•Dig blomsterproducerande stam ur marken i höst om du bor i ett område där marken fryser på vintern. Lyft dem ur marken innan marken-frysning vädret börjar. Om du bor i ett varmare klimat du slipper lyfta din jordstammar, men de ska vara mottagliga för sjukdomen och trängsel, som skulle kunna påverka kvaliteten på nästa års blomning.

•Lossa marken runt basen av Micela med en spade. Dra jordstammar ut för hand.

•Shake någon överflödig jord av varje corm. Skär växten av corm med en beskärning-shear. Klipp så nära corm som möjligt.

•Skölj blomsterproducerande stam under löpning vatten. Sprida ut dem på en ytlig bricka i ett väl ventilerat utrymme. Lämna de blomsterproducerande stam att "bota" i tre veckor. Som jordstammar botemedel, bildar ett cork lager mellan den ursprungliga corm du planterat och den nya corm som bildas i marken.

•Break av och kassera de gamla jordstammar. Damm i rotknölar lätt med en kombination fungicid/insekticid damm.

•Lagra rotknölar genom vintern i en nätpåse, öppen papperspåse eller trasa säck. Täck inte rotknölar med något. Perfekt förvaringsmiljön är ett rum med god luftcirkulation, med temperaturer mellan 38 och 58 grader Fahrenheit.

Plantering av Micela

•Välj en plantering område med väldränerad jord i fullt solljus. Använd jord testkit för att testa för markens pH och näringsämnen. Micela växer bäst i jord med ett pH på 6,7 till 7,0. De flesta trädgårdsjord som stöder en god skörd av grönsaker eller ogräs kommer att stödja Micela. Om en markprover visar en brist på näringsämnen, använda en balanserad, 5-10-10 kommersiella gödningsmedel. Siffrorna anger det gödselmedel procentsatser av kväve, fosfor och kalium.

•Dig ett hål ungefär fyra gånger så djupt som en corm diameter. Placera corm i hålet, pekade sida upp. Täck med jord. Tillåta 6 till 8 inches av utrymmet mellan blomsterproducerande stam.

•Placera stakes där du plantera blomsterproducerande stam, om nödvändigt, eftersom vissa Micela kommer att blåsa över i blåsiga förhållanden.

•Treat Katarina med insektsmedel att kontrollera thrips under växtsäsongen. Gunilla är mottagliga för thrips, som är små bruna eller svarta insekter.